Udělejte tělu dobře: 7 důvodů, proč kupovat biopotraviny
Když ještě před několika lety někdo řekl, že jí biopotraviny, byl považován za divného nebo bohatého snoba, který si chce dobrovolně kupovat předražené produkty. Dnes však již většina z nás ví, že je důležité koukat na kvalitu a pořádně si hlídat, co dopřáváme svému tělu. Zdraví máme přece jen jedno!
Přinášíme vám ty nejdůležitější důvody, proč je vhodné nakupovat biopotraviny:
1. Jsou zdravější
U biopotravin máte jistotu, že byly pěstovány přirozeně a jsou tudíž zdravější. Zpravidla také mívají vyšší podíl vitamínu C, minerálů, hořčíku i železa než klasické potraviny. Nesmíme zapomenout ani na antioxidanty, které jsou důležité pro boj s rakovinovými onemocněními.
2. Neobsahují pesticidy
V posledních letech je u nás povoleno používat v zemědělství přibližně tři sta chemických pesticidů, které jsou sice považovány za bezpečné, ale i tak je lepší se jim vyhnout. Jejich zbytky jsou zpravidla nacházeny především v ovoci, zelenině, ale i dětské výživě. Naproti tomu v ekologickém zemědělství je povoleno používat méně než třicet přirozeně se vyskytujících látek rostlinného nebo živočišného původu, která potravinám nijak neškodí.
3. Zapomeňte na "éčka"
Můžete si být jisti, že biopotraviny neobsahují žádné chemické látky, které by vám mohly způsobit srdeční onemocnění, osteoporózu, migrénu nebo hyperaktivitu. Pozor, možná to nevíte, ale mezi zakázané přídatné látky patří i ztužený tuk, umělé sladidlo nebo glutaman sodný.
4. Žádné zbytky antibiotik
Říká se, že ve velkých hospodářských chovech se používají antibiotika ve velkém. Ty pak mohou mít nežádoucí vliv na lidské zdraví. U biopotravin si můžete být jisti, že zvířata žádná antibiotika ani jinak škodlivé léky nedostávají, ekologičtí zemědělci to totiž mají zakázáno.
5. Dodržování vysokých standardů
Biopotraviny pochází zpravidla z důvěryhodných zdrojů a všichni ekologičtí farmáři a výrobci biopotravin jsou pravidelně kontrolováni. Ukládá jim to evropská legislativa.
6. Skvělá chuť
Všichni se asi shodneme na tom, že biopotraviny prostě chutnají lépe než klasické potraviny. Proto se například k vaření z nich uchyluje čím dál tím více kvalitních restaurací, jejichž kuchaři chtějí, aby si lidé opravdu pochutnali na čerstvých, zdravých a sezónních potravinách. Biopotraviny překypují chutí, protože zvířata nezažívají stres a jsou krmena přirozenou stravou, také ovoce a zelenina roste pomaleji a má nižší podíl vody.
7. Velký výběr za super ceny
Dnes už nemusíte běhat jen po farmářských trzích nebo obchůdkách, kde většinou nebývají biopotraviny úplně levné. I supermarkety jich nabízí čím dál tím více. Ideálním příkladem je takové PENNY, které nabídku biopotravin znatelně rozšířilo. Od března přináší pod privátní značkou my BIO nově ovoce a zeleninu, která splňuje nejpřísnější parametry pro pěstování biopotravin, tedy bez použití pesticidů či umělých hnojiv. V rámci nové řady my BIO jsou v PENNY nabízeny citróny Primofiori, banány Cavendish, jablka Gala, rajčata Cherry, salátové okurky a mrkev.
„Rozšiřujeme tak sortiment našich biopotravin v rámci ovoce a zeleniny. Všechny tyto produkty jsou pěstovány bez použití umělých hnojiv nebo pesticidů a podle standardů EU pro biopotraviny, což v důsledku znamená, že jsou zdravější,“ říká Petr Chmelař, vedoucí oddělení nákupu PENNY.