V českém pečivu koronavirus není, tvrdí veterinární laboratoř
Jihlavská veterinární laboratoř byla vyzvána ministerstvem zemědělství, aby provedla test pečiva. "Státní veterinární ústav Jihlava testoval zejména tukové rohlíky, chléb, raženky, grahamové rohlíky a rohlíky se sýrem," uvedl pro web Novinky.cz mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Šlo o experimentální test, nejedná se o úředně archivované vzorky.
Výsledky testování Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdily stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, tedy byly negativní,” dodal mluvčí ministerstva zemědělství.
Výrobci pečiva test vítají. Podle nastavených standardů vylučují, že by pečivo mohlo být kontaminováno. Některé druhy pečiva se dopékají při teplotě 160 stupňů Celsia. To je teplota, která je pro viry smrtící. Experti se domnívají, že VŠE O BOJI S KORONAVIREM NAJDETE ZDE. zaniká už při teplotě vyšší než 60 stupňů Celsia.
Při nákupu pečiva jsme zřejmě tedy v bezpečí. U syrové zeleniny a ovoce může být situace rizikovější. Odborníci radí, aby lidé zeleninu a ovoce doma důkladně omyli v teplé vodě.
VŠE O BOJI S KORONAVIREM NAJDETE ZDE