V pražských hospodách je po týdnech opět veselo. Už teď si není kam sednout
Plno například bylo v restaurace U Pinkasů. "Před hodinou jsme tu uzavřeli lehkou slavnostní trachtaci," sdělil ČTK za restauraci Karel Koubek. Personál i vedení restaurace podle něj doufá v to, že vláda opatření dál nezpřísní a že už otevřeno zůstane. Místa v restauraci jsou podle něj na dnešek a několik dalších dní obsazená. Neočekává však, že by tržby dosáhly loňských hodnot. "V tomto předvánočním období jsme byli zvyklí praskat ve švech. Nyní budeme pečlivě hlídat, abychom dodrželi nařízení a těch lidí nebylo tolik," dodal.
O víkendu ještě pár míst je
V restauraci Bredovský dvůr v ulici Politických vězňů bylo kolem oběda také plno, opatření proti šíření koronaviru se podle zjištění ČTK na místě dodržovala. Proti běžné době si rezervace dávají pouze Češi, a nikoliv klientela z ciziny, řekl ČTK číšník Tomáš Solčanský. Podle něj může nyní být v restauraci maximálně 120 hostů, což skutečně bylo. Maximální kapacitu má kolem 240 lidí. Na dnešek a pátek je podle něj restaurace také obsazena, o víkendu ještě volná místa jsou.
"Máme plnou kapacitu a jedeme druhou otáčku stolů. Na večer a až do soboty je všechno zarezervováno. Takže ano, hosté chodí a musíme již od středy rezervace odmítat," uzavřel Luboš Kastner ze skupiny Hospodska, která v Praze provozuje například restauraci Červený Jelen.
Restaurace se přizpůsobí
Některé restaurace se ale se změnou stylu a provozu smířily. Například podnik Meat Vandals, který prodává například sendviče s trhaným vepřovým masem, se chystá zřídit výdejová okénka v pražských oblastech s vyšší koncentrací obyvatel, kam bude dodávat suroviny z výrobny v Myslíkově ulici. "Virus je tu zatím s námi a musíme se s ním i restrikcemi naučit žít a otevření takovýchto malých forem je proto logickým krokem," uvedl spolumajitel sítě Jan Vágner.
Koronavirus nezasáhl jenom restaurace, ale i navázané provozy, jako jsou například brusírny nožů. Podniku Nože zVostra za poslední týdny ubylo na 60 procent zákazníků, hlavně z řad profesionálních restaurací. Naopak prodejce nožů Dellinger hlásí o své produkty enormní zájem. "V očekávání silné vánoční sezony jsme předpokládali měsíční tržby okolo pěti milionů korun, tuto hranici jsme pokořili o týden dříve, zájem o nože je enormní," uvedl za společnost zakladatel Marek Šmíd.