Vanilkové rohlíčky podle Berkyho: Účastník MasterChefa se podělil o své tajemství
Období Vánoc je nejen o rodinných setkáních, ale také o jídle. Na štědrovečerní tabuli stoprocentně nesmí chybět cukroví. Asi nejznámějším druhem jsou vanilkové rohlíčky, které se rozplynou, jen co je dáte do úst. O svůj recept se podělil i účastník MasterChefa Pavel Berky. Na celý postup se můžete podívat níže v článku.
Pavel Berky se proslavil v reality show MasterChef, ve které mu vítězství uniklo jen o vlásek. Soutěžil v řadě s Romanem Stašou, který nad ním nakonec vyhrál. Nicméně Pavla to od vaření neodradilo, ba naopak. V současné době se věnuje také módnímu návrhářství.
A protože Štědrý den klepe na dveře, tak se i Pavel Berky podělil o svou vánoční recepturu na vanilkové rohlíčky.
Potřebujete:
125 g hladké mouky
100 g MILKO Másla z čerstvé smetany
30 g kukuřičného škrobu
70 g nesolených a pražených mletých mandlí nebo vlašských ořechů
35 g krupicového cukru
1 žloutek
1 vanilkový lusk
špetka soli
Doporučené video: Rozhovor s Pavlem Berkym:
Postup:
Do mísy od kuchyňského robota dejte změklé máslo, obsah vanilkového lusku a cukr. Pomocí šlehacího nástavce máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte žloutek a zapracujte ho do másla.
Poté přidejte všechny zbylé suroviny a pomocí robota je vmíchejte do másla, aby se utvořila mokrá drobenka.
Celý obsah mísy vyklopte na pracovní plochu a rukama vytvarujte kompaktní těsto. Vyválejte ho na válec o průměru asi 4 cm. Zabalte do fólie a dejte do lednice odpočívat. Těsto by mělo zrát alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc.
Z uleželého těsta odkrojte asi 1 cm široká kolečka a z nich vytvarujte rohlíčky. Vyskládejte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 7-10 minut. Záleží, jak velké rohlíčky připravíte.
Po upečení plech s rohlíčky z trouby vyndejte a pocukrujte moučkovým cukrem. Nechte je na plechu zcela vychladnout a poté je můžete přemístit nebo rovnou servírovat.