Vánoce v kuchyni: Čím pohostit sebe i hosty? Kromě klasiky můžete vsadit na lososa či vinnou klobásu
Ačkoli cukroví je pro mnohé synonymem Vánoc, jen na něm přes tyto svátky přežívat nelze a také by to byla škoda. K tomuto období se váže množství výborných receptů, ať už jde o kapra se salátem, houbového kubu či vinnou klobásu. Na pár zajímavých receptů, kterými můžete pohostit nejen sebe, ale i návštěvy, jsme se podívali spolu s webem Toprecepty.
Závěr kalendářního roku už je na dohled a před námi jsou ty nejpříjemnější dny, na které se všichni těší. Konečně budou rodiny pohromadě, děti mají tentokrát delší prázdniny a dospělí rádi využijí čas k dovoleným a odpočinku. Dobré jídlo a pití k tomu samozřejmě patří.
Štědrovečerní večeře
Na Štědrý den je obvyklou snídaní vánočka. Protože ji připravujeme jen zřídka, snadno se stane, že loňské zkušenosti s jejím pečením už jsme zapomněli a potřebujeme si je připomenout. Kdo si netroufá na splétání pramenů, může upéci vánočku ve formě. Pro toho, kdo má obavy z kynutého těsta, máme recept na vánočku tvarohovou.
Tradičním jídlem na sváteční večeři je rybí polévka, nejlépe s osmaženými krutonky, dále se obvykle podává bramborový salát s řízkem z kapra. Přesto v mnoha domácnostech je to zařízené trochu jinak, podává se jiná ryba nebo další oblíbené jídlo, ať už masové nebo bezmasé.
Tradiční vánoční jídla
Pokud se chceme držet více v duchu tradic, můžeme vyzkoušet ještě pokrmy, které leckdy upadají v zapomnění nebo je vytlačují jiné moderní dobroty. Vánoční houbový kuba patří k těm tradičním, připravuje se z krup a sušených lesních hub. Zajímavým jídlem, které se dříve podávalo po sváteční večeři, je staročeská muzika ze sušeného ovoce.
V dnešních domácnostech se na sváteční jídlo někdy chystají vinné klobásy, nejlépe upečené v troubě. Popularitu získal losos s jeho jemným masem, který se dá připravit na různé způsoby. A samozřejmě rybí filé, jehož velkou výhodou je, že v něm nejsou drobné kostičky a není tedy potřeba je během jídla zdlouhavě hledat a vybírat.
Typické novoroční pokrmy
Nový rok s sebou přináší další typické pokrmy. Osvědčeným "vyprošťovákem" po alkoholovém opojení je česnečka. Po příjemném hodování jednoduché a lehké jídlo přijde rozhodně vhod, navíc mnozí z nás po ukončení svátků začínají vždy trochu s obavami vstupovat na váhu. Čočka se připravuje na různé způsoby, ale především a nejčastěji na kyselo. Mnozí si nenechají ujít tradiční pečené koleno.