Vánoční přípravy startují. Nenechte se zaskočit a povolejte na pomoc vánočního průvodce
Každý rok si řada z nás říká, že s vánočními přípravami začne včas a potom si bude už jen užívat kouzelný advent. Jenže realita je často jiná, na poslední chvíli nakupujeme dárky, do toho pečeme cukroví a místo abychom odpočívali, po nocích doháníme předvánoční úklid. Udělejme to letos jinak!
Regionální potravina totiž na letošní předvánoční čas přichází s pomocníkem! Je jím Velký vánoční průvodce, který se postará o to, aby Vánoce byly skutečně svátky klidu. Připraven je pro vás plán na šest předvánočních týdnů. Najdete zde velkou porci inspirace na vánoční recepty, výzdobu či dárky.
Pomocník proti zapomínání
K dispozici je vám i úkolníček, díky němuž si budete jisti, že jste na nic nezapomněli. V něm najdete rozmanité rady a tipy, na co myslet den po dni, abyste do Vánoc stihli všechno v klidu a pohodě.
Úkolníček Velkého vánočního průvodce vám připomene, že máte začít s úklidem, že je čas na přípravu těst na cukroví a tak dále.
Nechte se inspirovat
Vánoční průvodce Regionální potraviny ale poslouží také jako studnice nápadů a inspirace. Každý chceme mít vánoční domov krásný a právě s tím vám průvodce pomůže. Najdete zde rozmanitou škálu inspirací na dárky, pečení i výzdobu domova. Můžete si také vyrobit originální adventní kalendář.
A nebojte se, pokud nejste zrovna výtvarně či rukodělně nadaní, využít můžete připravené šablony, třeba na vánoční přání či dárkový poukaz.
Recept na každý den
Každý týden až do Štědrého dne najdete v průvodci originální recept, který se hodí do zvoleného období. Buďte odvážní a pusťte se do krémové rybí polévky s krutony – majstrštyku každého kuchaře. A nezapomeňte na horký lahodný nápoj, který vás vtáhne do vánoční atmosféry. Medovina s ovocem zahřeje na těle i duši.
A znáte třeba peciválky a sádlovky? Zeptejte se babičky, určitě bude vědět, o čem je řeč. Právě naše babičky totiž jemné cukroví znaly. Připravte je z lokálních ingrediencí a buďte si jisti vysokou kvalitou a poctivým zpracováním.
Peciválky s povidly a mákem
Ingredience:
500 g brambor
1 lžíce soli
2 vejce
1 l mléka
1 ks droždí
1 hrst cukru krupice
1 kg hladké mouky
0,5 kostky tuku na pečení
Na obalení:
1 hrneček mléka
1 hrnek cukru moučka
2 skleničky ŠVESTKY S PORTSKÝM VÍNEM
2 balíčky mletého máku
Na potření:
1 hrnek sádla
Postup:
Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a vlažného mléka.
Do mísy vsypeme necelou dávku mouky, cukr, sůl a vlijeme kvásek, část mléka, nastrouhané brambory a vejce. Vařečkou zaděláváme těsto a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko.
Přidáme také tuk na pečení a pečlivě vymícháme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
Z vykynutého těsta tvoříme malé vdolečky v průměru asi 3–4 cm a klademe je kousek od sebe na plech pořádně vymaštěný rozpuštěným sádlem.
Každý vdoleček po obvodu natřeme sádlem. Necháme asi 10 minut kynout a pečeme 25–30 minut při teplotě 150 °C do zlatohněda.
Připravíme v trošce vody s cukrem rozvařená povidla, musíme je míchat, aby se nepřipálila. V kastrolku si spaříme troškou mléka mletý mák a po chvíli ho vmícháme do povidel.
Upečené bochánky spaříme v míse hrnkem horkého mléka smíchaným s mletým mákem a povidly.