Vánoční recepty hvězd: Kapří vývar Dyka, lososový krém Rumla či gefilte fiš podle Vacka
Zajímá vás, jaké sváteční menu si chystají české celebrity? Herec a zpěvák Vojtěch Dyk (37) nedá dopustit na silný vývar z kapřích hlav, Matouš Ruml (37) zase volí méně tradiční lososový krém a Petr Vacek (57) má rád židovský pokrm gefilte fiš. Své zaručené recepty sdělili exkluzivně pro redakci eXtra.cz.
Rybí polévka podle Vojty Dyka
- 6 kapřích hlav
- 2,5 kila kapřích vnitřností - co nejvíce jiker kvůli zahuštění,
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- máslo
- hladká mouka
- masox
- muškátový květ
- sůl
"Hlavy necháme vařit ideálně nejméně 6 hodin a uděláme silný rybí vývar. Poté na másle orestujeme nakrájenou zeleninu a zalijeme vařící vodou. Uděláme zeleninový vývar a na konci velké kusy rozmixujeme, tudíž nám vlastně vznikne zeleninové pyré. V prázdném hrnci rozpustíme máslo a nasypeme hladkou mouku, vytvoříme tím jíšku, kterou dotvoříme vlažným rybím vývarem, posléze vývar z ryb a pyré vmícháme do sebe, tudíž vývar zeleninou opět lehce zahustíme.
Mezitím můžeme povařit vnitřnosti a vlít do rybího základu, nebo je vařit přímo v rybím základu. Dochutíme lehce masoxem, solí a muškátovým květem. Jikry se v polévce lehce rozdrolí a tím nám ji také zahustí. Ideálně podáváme s orestovanou houstičkou a majoránkou. A pod talířem šupinu," popsal svůj zaručený recept herec a zpěvák Vojtěch Dyk.
Lososový krém podle Matouše Rumla
- 200 g lososa bez kůže
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- smetana
- česnek
- ricottové kuličky (ricotta s vejcem v trojobalu)
- sůl
Herec Matouš Ruml s rodinou si očividně potrpí na méně tradiční recept, jak sdělil eXtra.cz: "Každý rok rádi vaříme lososový krém – na ghí se na cibulce osmaží 150 g mrkve a 150 g řapíkatého celeru, pár kusů kořene petržele, to se zalije vývarem a chvíli se to celé povaří.
Poté přidáme lososa bez kůže, nakrájeného na kostky, a povaříme 15–20 minut. Na konci vše rozmixujeme a do polévky přidáme smetanu a prolisovaný česnek. K tomu máme rádi ricottové kuličky – smícháme ricottu s bylinkami a vajíčkem, vytvarujeme malé kuličky, obalíme v trojobalu, osmažíme a dáme do polévky místo krutonů."
Ryba po židovsku (gefilte fiš) podle Petra Vacka
- celá ryba
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- mandle
- rozinky
- macesy (možno nahradit strouhankou z kukuřičných lupínků)
- vejce (zvlášť žloutky a sníh z bílků)
- sůl
- pepř
Rovněž méně tradiční židovský recept volí i herec a moderátor Petr Vacek. "Nejprve z rybí hlavy, páteře, ploutví, kořenové zeleniny a cibule připravíme vývar. Syrové maso umeleme, smícháme s nakrájenými mandlemi, rozinkami a s rozdrcenými macesy. Přidáme žloutky a sníh z bílků, nadrobno nasekanou cibuli. Okořeníme solí a pepřem. Vytvarujeme malé kuličky a uvaříme je ve vývaru.
Dáme na talíř či misku, zalijeme vývarem a necháme je odpočinout v chladu, dokud neztuhnou v želé. Podáváme studené. Někdo dokonce přidává želatinu, ale my většinou požadované konzistence dosáhneme i bez ní. Myslím, že stačí připravit opravdu silný vývar. Výhodou gefilte fiš je, že ji často jedí i zapřisáhlí odpůrci ryb, kteří by kapra na Vánoce nevzali do úst," sdělil svůj vánoční tip redakci eXtra.cz.