Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Zrádci (reality hra) Bachelor Česko 2024

Vánoční recepty hvězd: Kapří vývar Dyka, lososový krém Rumla či gefilte fiš podle Vacka

Co na Vánoce vaří Vojta Dyk, Matouš Ruml a Petr Vacek?
Zdroj: foto eXtra.cz Martin Procházka / ČT Mikuláš Křepelka / koláž eXtra.cz
Předchozí Další
+ Další 3 fotografie
VÁNOČNÍ RECEPTY

Zajímá vás, jaké sváteční menu si chystají české celebrity? Herec a zpěvák Vojtěch Dyk (37) nedá dopustit na silný vývar z kapřích hlav, Matouš Ruml (37) zase volí méně tradiční lososový krém a Petr Vacek (57) má rád židovský pokrm gefilte fiš. Své zaručené recepty sdělili exkluzivně pro redakci eXtra.cz.

Rybí polévka podle Vojty Dyka

  • 6 kapřích hlav
  • 2,5 kila kapřích vnitřností - co nejvíce jiker kvůli zahuštění,
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • máslo
  • hladká mouka
  • masox
  • muškátový květ
  • sůl

"Hlavy necháme vařit ideálně nejméně 6 hodin a uděláme silný rybí vývar. Poté na másle orestujeme nakrájenou zeleninu a zalijeme vařící vodou. Uděláme zeleninový vývar a na konci velké kusy rozmixujeme, tudíž nám vlastně vznikne zeleninové pyré. V prázdném hrnci rozpustíme máslo a nasypeme hladkou mouku, vytvoříme tím jíšku, kterou dotvoříme vlažným rybím vývarem, posléze vývar z ryb a pyré vmícháme do sebe, tudíž vývar zeleninou opět lehce zahustíme.

Mezitím můžeme povařit vnitřnosti a vlít do rybího základu, nebo je vařit přímo v rybím základu. Dochutíme lehce masoxem, solí a muškátovým květem. Jikry se v polévce lehce rozdrolí a tím nám ji také zahustí. Ideálně podáváme s orestovanou houstičkou a majoránkou. A pod talířem šupinu," popsal svůj zaručený recept herec a zpěvák Vojtěch Dyk.

Lososový krém podle Matouše Rumla

  • 200 g lososa bez kůže
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • smetana
  • česnek
  • ricottové kuličky (ricotta s vejcem v trojobalu)
  • sůl

Herec Matouš Ruml s rodinou si očividně potrpí na méně tradiční recept, jak sdělil eXtra.cz: "Každý rok rádi vaříme lososový krém – na ghí se na cibulce osmaží 150 g mrkve a 150 g řapíkatého celeru, pár kusů kořene petržele, to se zalije vývarem a chvíli se to celé povaří.

Poté přidáme lososa bez kůže, nakrájeného na kostky, a povaříme 15–20 minut. Na konci vše rozmixujeme a do polévky přidáme smetanu a prolisovaný česnek. K tomu máme rádi ricottové kuličky – smícháme ricottu s bylinkami a vajíčkem, vytvarujeme malé kuličky, obalíme v trojobalu, osmažíme a dáme do polévky místo krutonů."

Ryba po židovsku (gefilte fiš) podle Petra Vacka

  • celá ryba
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • mandle
  • rozinky
  • macesy (možno nahradit strouhankou z kukuřičných lupínků)
  • vejce (zvlášť žloutky a sníh z bílků)
  • sůl
  • pepř

Rovněž méně tradiční židovský recept volí i herec a moderátor Petr Vacek. "Nejprve z rybí hlavy, páteře, ploutví, kořenové zeleniny a cibule připravíme vývar. Syrové maso umeleme, smícháme s nakrájenými mandlemi, rozinkami a s rozdrcenými macesy. Přidáme žloutky a sníh z bílků, nadrobno nasekanou cibuli. Okořeníme solí a pepřem. Vytvarujeme malé kuličky a uvaříme je ve vývaru.

Dáme na talíř či misku, zalijeme vývarem a necháme je odpočinout v chladu, dokud neztuhnou v želé. Podáváme studené. Někdo dokonce přidává želatinu, ale my většinou požadované konzistence dosáhneme i bez ní. Myslím, že stačí připravit opravdu silný vývar. Výhodou gefilte fiš je, že ji často jedí i zapřisáhlí odpůrci ryb, kteří by kapra na Vánoce nevzali do úst," sdělil svůj vánoční tip redakci eXtra.cz.

Hvězda Zlatovlásky drsně zkritizovala Českou televizi. Nebýt starých pohádek, nemají co vysílat, tvrdí Štěpánek

Související články

Další články

Nejnovější kauzy