Vánoční recepty hvězd TV Nova: Koláče podle moderátorky Renáty Czadernové a štědrovečerní předkrm Ilony Svobodové
Vánoce jsou nejen časem setkávání a obdarovávání, ale také dobrého jídla. O své oblíbené vánoční recepty se s redakcí eXtra.cz podělily také některé tváře TV Nova. Herečka Ilona Svobodová (62) připravuje štědrovečerní předkrm podle receptu od babičky z Podkrkonoší a vicemiss Renata Czadernová (37) si pochutnává na výborných koláčích.
Ilona Svobodová a recept od babičky z Podkrkonoší
Co připravuje jako tradiční štědrovečerní předkrm hvězda seriálu Ulice Ilona Svobodová? Podělila se s námi o recept od babičky z Podkrkonoší, na který není potřeba příliš ingrediencí. Postačí půl litru mléka, dvě vejce, špetka soli, přiměřené množství hladké mouky a hodně hub.
"Nejprve si připravíme těsto stejné jako na palačinky,“ prozradila Svobodová. Použijeme všechny zmíněné suroviny kromě hub, dokud nemá těsto správnou konzistenci.
"A teď pozor! Přidáme hodně povařených a scezených hub. Celé to pečlivě zamícháte a poté nalijete na předem rozpálený a máslem pomazaný plech. Když plech nebude opravdu rozpálený, udělá vám to bubliny,“ dodala herečka ze seriálu Ulice.
Koláče podle Renaty Czadernové
Na koláče modelky a vicemiss Renaty Czadernové budete potřebovat více surovin:
- 10 lžic mléka, 50 g čerstvého droždí
- 7 kostek cukru, 600 g hladké mouky
- špetka soli
- 500 g másla / Hery (1 máslo a 1 Hera, nebo dvě másla) + na potření citronová kůra z 1 citronu
- 3 žloutky
- moučkový cukr na poprášení
- náplně nahoru – klasika tvaroh, mák nebo povidla + posypka, já dávám mascarpone s tvarohem a limetkovou marmeládou + posypku
Dále pro eXtra.cz II. vicemiss České republiky 2006 popsala, jak postupovat: "Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Na vál dáme mouku, osolíme, uprostřed uděláme důlek. Do něj nastrouháme tuk, citrónovou kůru, vlijeme žloutky a kvásek a vše zpracujeme v těsto. Ihned rozválíme na plát asi 1 cm. Pomocí hrnku vykrajujeme a pak potřeme náplní. Pak kraje potřeme rozpuštěným máslem a případně posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut. Pak vychladlé posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!"