Vánoční recepty tváří MasterChefa. Rybí polévka podle Radka Kašpárka a šťavnaté řízky Honzy Punčocháře
Vánoce máme spojené s dobrým jídlem. A koho jiného se zeptat na sváteční tipy než šéfkuchařů a porotců MasterChefa? Radek Kašpárek (41) redakci eXtra prozradil tajemství štědrovečerní rybí polévky a Jan Punčochář (43) se s redakcí Topreceptů podělil o tip, jak na šťavnaté sváteční řízky. Zájemce o vaření provede Punčochář v nových online kurzech, které jsou také ideálním vánočním dárkem na poslední chvíli.
Štědrovečerní rybí polévka podle Radka Kašpárka
Štědrovečerní menu bez rybí polévky si umí představit jen málokdo. Jak ji udělat, aby opravdu chutnala, prozradil šéfkuchař a porotce soutěže MasterChef Česko Radek Kašpárek. Na 4 porce si připravte následující suroviny ve stanoveném množství:
- 4 hlavy z kapra
- 200 g mlíčí
- 80 g mrkev
- 50 g celer bulva
- 50 g celer řapíkatý
- 80 g petržel
- 1 cibule
- 10 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 hvězdička badyánu
- máslo
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř, listová petržel
- muškátový květ nebo ořech
- 3 ks starší housky (nejlépe v mikroténovém sáčku cca 3–4 dny)
Následně radí Radek Kašpárek, jak správně postupovat: "Hlavy uvaříme s kořením doměkka a obereme maso z líček. Mlíčí uvaříme zvlášť, ale jen krátce, cca 15 minut. Scedíme a necháme vychladit, mlíčí nakrájíme na kousky. Na másle orestujeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme cibuli a zarestujeme dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Necháme cca 40 minut provařit. Poté vložíme obrané maso z hlav a nakrájené mlíčí a jikry. Prohřejeme a ochutíme solí, pepřem, oříškem nebo květem a nasekanou listovou petrželí. Podáváme s na kostičky na másle praženou houskou.“
Jak na šťavnaté řízky s Honzou Punčochářem
Známý český šéfkuchař a porotce soutěže MasterChef Jan Punčochář prozradil webu Toprecepty.cz, co udělat, aby byly řízky křehké a šťavnaté. Věděli jste, že stačí použít jednoduchý fígl s chlebem?
Řízek je jedno z nejoblíbenějších jídel pro mnoho lidí. Proto často na stole nechybí ani během Vánoc. Punčochář radí, že na začátku je třeba si říci, ze kterého masa budeme řízky dělat. Každá příprava je totiž jiná. „Když budete dělat králičí řízek ze stehen, je potřeba je nechat předem marinovat s cibulí, česnekem a solí a až poté klasicky obalit a osmažit jako řízek,“ řekl šéfkuchař z restaurace U Matěje. „Budete-li připravovat kuřecí stehenní řízek, ten samozřejmě marinovat nemusíte, stačí, když ho klasicky obalíte v trojobalu a potom usmažíte,“ dodává.
A teď to nejdůležitější: „Hotový řízek pak musí být zlatavý, ale uvnitř ještě malinko nedodělaný. Potom si vezmete pekáč, do něj dáte na plátky nakrájený chleba, na něj položíte ty řízky, přiklopíte a necháte při 120 stupních ještě pomaličku dojít v troubě, stačí asi tak 25 minut. Řízek zkřehne, dojde a bude úplně fantastický.
Jan Punčochář má pro zájemce spoustu dalších rad, o které se rád podělí také prostřednictvím online kurzů na webu Extrakurzy.cz. V současné době si zde můžete pořídit dva jeho kurzy. Tím prvním je Česká klasika Honzy Punčocháře, ve kterém provede přípravou tradičních českých pokrmů pro každý den. Tím druhým je Sváteční oběd s Honzou Punčochářem. Každý z těchto kurzů můžete pořídit také jako dárek na poslední chvíli a udělat radost svým blízkým.