Vaříme eXtra, díl I.: Trendy jarní recepty, které si musíte vyzkoušet!
Jste už otrávení tou nekonečnou zimou? Udělejte si jaro aspoň v kuchyni. Přinášíme vám pár osvěžujících jarních receptíků.
Smetanové těstoviny s citronem a hráškem
Ingredience:
lžíce másla
šťáva z jednoho citronu
jeden větší pórek - nasekaný na jemno
těstoviny dle vašich preferencí
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
čtvrt šálku nastrouhaného pecorina
půl šálku smetany na vaření
1/4 lžičky jemně strouhané citronové kůry
nasekaná pažitka
Velký hrnec osolené vody přiveďte k varu. Na velké pánvi nechte rozehřát máslo, přidejte pórek, ½ lžičky soli a špetku pepře. Počkejte, až pórek změkne a pak přidejte smetanu. Vařte směs 1 až 2 minuty, pak odstavte pánev z plotny a vmíchejte citronovou kůru a šťávu.
Těstoviny uvařte podle návodu. Dvě minuty před tím, než jsou al dente, přidejte do hrnce hrášek. Směs těstovin a hrášku sceďte a smíchejte se smetanovou omáčkou. Dochuťte solí a pepřem, posypte sýrem pecorinem a pažitkou. Ihned podávejte.
Salát z artyčoků
Ingredience:
3 citrony
čerstvě nastrouhaný pepř
4 velké artyčoky
2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
svazek rukoly
polévková lžíce balsamika
strouhaný parmazán
Do velké mísy se studenou vodou vymačkejte šťávu ze dvou citronů. Z artyčoků odstraňte tuhé, tmavé listy a odřízněte je těsně pod květem a rozpulte na podél. Namočte je do citronové vody. Pak přiveďte k varu osolenou vodu a artyčoky v ní povařte deset minut. Sceďte a nechte vychladnout. Podávejte spolu s rukolou. Osolte, opepřete, posypte sýrem, pokapejte olivovým olejem a balsamikem.
Dortík s grilovanými jahodami a rebarborovou omáčkou
Ingredience:
2 balení čerstvých jahod
1/4 lžičky vanilkového extraktu
2 stonky rebarbory - nakrájené na plátky
1 šálek smetany
2 lžíce řepkového oleje
2 lžíce cukru krupice
3 lžíce práškového cukru
1/2 šálku cukru
nakrájený piškotový korpus nebo cukrářské piškoty
Zahřejte gril na středně vysokou teplotu. Jemně promíchejte nakrájené jahody s rebarborou a olejem. Ugrilovanou směs posypeme krupicovým cukrem, promícháme a necháme 15 minut uležet pod potravinovou fólií. Přidáme vanilku. Z práškového cukru a smetany vyšleháme tuhou šlehačku.
Nakrájený korpus nebo piškot pokrýváme směsí a servírujeme se šlehačkou.