Vaříme eXtra, díl III.: Trendy jarní recepty, které si musíte vyzkoušet!
Crostini s ricottou a jarním hráškem
Ingredience: 2 šálky jarního hrášku, čerstvý sýr ricotta,1 bageta nebo křupavý chléb, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžička nasekané čerstvé máty, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžíce nadrobno nakrájené šalotky, 2 lžičky mletého česneku, 2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
Uvařte hrášek v osolené vodě. Předehřejte venkovní gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Pokrájejte bagetku na plátky, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečivo z obou stran ogrilujte.
Na prkénku rozetřete česnek se solí. Směs smíchejte s ricottou, jednou lžící olivového oleje, šalotkou a pepřem.
V misce lehce vidličkou rozmačkejte uvařený hrášek, přidejte sůl, pepř, lžičku rozmačkaného česneku, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, parmazán a bazalku.
Na každé crostini naneste jednu lžíci směsi s ricottou a dvě lžíce hrachové směsi. Lehce pokapejte olivovým olejem a podávejte.
Eintopf: Kuře na rozmarýnu se sladkými bramborami
Ingredience: 6 kuřecích stehen, sklenice suchého bílého vína, kilo sladkých brambor, čerstvý rozmarýn, bílé žampiony nakrájené na tenké plátky, lžička soli, 6 velkých šalotek, čerstvě mletý pepř, 4 stroužky česneku, mrkev
Snadné a chutné: Do jednoho hrnce naskládejte kuře, brambory, houby, šalotku, mrkev, česnek, polijte vínem, vhoďte rozmarýn, posolte, opepřete. Vařte, dokud nejsou maso a brambory měkké.
Banánovo-jahodový chleba
Ingredience: 3 střední banány, malá vanička čerstvých jahod, špetka soli, 1/4 šálku rozpuštěného másla, 1 lžička jedlé sody, 3/4 šálku hnědého cukru, 1 a 1/4 šálku polohrubé mouky, 1 vejce, čerstvá vanilka
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Formu na pečení vymažte máslem nebo vystelte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte máslo, pokrájené banány, hnědý cukr, vanilku a vejce. Přidejte sůl, jedlou sodu a mouku a naposledy jahody.
Pečte 40 až 50 minut.