Velikonoce v kuchyni: Netradiční recepty pro letošní svátky jara
Kromě tradičních velikonočních pokrmů, jejichž recepty jistě dědíte již po generace, vám tentokrát přinášíme originální tipy na to, jak si letošní Velikonoce hezky osladit.
Mnoholetá tradice
Recepty si připravila známá kulinární značka Kotányi, která je na našem trhu už od roku 1881, kdy přišel Janos Kotányi s jedinečnou paprikovou směsí, která dobyla svět. Brzy se výroba firmy rozrostla nejen o klasické směsi koření, ale i o řadu směsí exotických mixů a bylinkových chutí.
Velikonoční recepty
Abychom vám ušetřili čas i nervy spojené s hledáním ideálních receptů, přinášíme vám tipy přímo od Kotányi, které vás určitě potěší a budou chutnat nejen vám, ale i vašim blízkým.
Bochníčky chleba
Co si tak kromě klasického velikonočního beránka a mazance vyzkoušet připravit velikonoční bochníčky chleba Pinca Není to nic těžkého a dle podrobného receptu to jistě zvládnete na jedničku.
Suroviny:
Na 9 malých bochníčků potřebujete:
125 ml bílého vína, 5 g Kotányi anýzu celého, 500 g pšeničné mouky, ½ polévkové lžíce Kotányi soli, 125 ml mléka, ½ Kotányi vanilkového lusku Bourbon, 75 g cukru, 75 g másla, 21 g čerstvého, droždí, 2 žloutky
Na potření potřebujete:
1 vejce, 2 lžíce vlažného mléka
Postup:
Rozdrťte anýz v třecí misce a smíchejte s bílým vínem. Nalijte do skleněné nádoby, uzavřete víčkem a nechte přes noc odstát (ne v lednici). V misce smíchejte mouku se solí. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné. V druhé misce smíchejte nadrobené droždí, 1 lžíci cukru, 2 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky. Lehce poprašte moukou a přikryjte fólií. Kvásek nechte kynout dokud nezdvojnásobí objem. Mezitím rozpusťte máslo ve zbývajícím mléku, vmíchejte cukr a vanilku vyškrábnutou z lusku. Anýzovou směs přeceďte přes jemné sítko a spolu se žloutky přidejte do mouky. Nakonec do mouky přidejte i všechny zbývající složky, směs mléko-máslo-cukr a kvásek. Směs vypracujte do hladkého těsta, poprašte moukou a přikryjte fólií. Těsto nechte kynout asi hodinu. Troubu předehřejte na 175°C. Těsto rozdělte na 9 dílů a vytvarujte z nich kulaté bochníčky. Bochníčky dejte na 2 plechy vyložené papírem na pečení a potřete je směsí z mléka a vejce. Nechte kynout dalších 30 minut. Bochníčky svrchu třikrát nakrojte a pečte přibližně 15 až 20 minut do zlatohněda.
Marcipánovo-perníkový krém
Dalším tipem je vynikající marcipánovo-perníkový krém, který se vám bude rozplývat na jazyku a nezabere svoji přípravou nijak moc času, podívejte se sami, že není náročný ani na suroviny.
Suroviny:
2 polévkové lžíce mandlí, 120 g marcipánové pasty, 5 polévkových lžic pomerančové kůry, 4 polévkové lžíce pomerančové šťávy, 300 g mascarpone, 120 g mandlového jogurtu, 3 polévkové lžíce Kotányi směsi Medový perník
Postup:
Mandle nasekejte na menší kousky a krátce opražte nasucho na pánvi, aby se uvolnila jejich vůně a staly se křupavými. Marcipánovou pastu smíchejte s pomerančovou kůrou a 4 polévkovými lžícemi pomerančové šťávy a pomocí metly vytvořte jemnou hmotu. Do marcipánové směsi přidejte mascarpone, mandlový jogurt a 3 polévkové lžíce Kotányi směsi na perníčky. Vše spolu dobře promíchejte, aby se vytvořil jemný krém. Naplňte krémem sklenice a ozdobte mandlemi.
Mlýnky na dochucení kávy
Speciálně pro tyto Velikonoce firma Kotányi také připravila krabičky DUO packů se sladkými mlýnky pro dochucení dezertů nebo DUO packy s novinkou mlýnků pro dochucení vaší kávy orientální chutí kde můžete objevit kardamom v netradiční kombinaci se skořicí. Určitě si DUO packů všimnete v Kauflandu nebo Makru. Mlýnky samostatně pak pořídíte i v hypermarketech Albert či Globus.