Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Zrádci (reality hra) Bachelor Česko 2024

Velikonoční beránek jako od cukráře: 5 receptů, které zvládnou i začátečníci

Velikonoční beránek patří neodmyslitelně k Velikonocům.
Zdroj: Se svolením: Toprecepty.cz (RubyRom) / Pixabay
Předchozí Další
RECEPTY
Velikonoční beránek neodmyslitelně patří na velikonoční stoly. Existuje mnoho druhů a každý má svůj osvědčený recept na toho nejlepšího beránka. Pokud ovšem váháte, přinášíme vám pět tipů na beránky, které zvládnou jak začátečníci, tak pokročilí.

Velikonoční beránek

Suroviny

120 g másla, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, trochu šťávy z citronu

Postup

Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků. Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě. Zhruba za 30 až 45 minut je velikonoční beránek na světě

Šlehačkový beránek

Suroviny

30 dkg polohrubé mouky, 22,5 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 šlehačka (nejlépe 41%), 1 prášek do pečiva

Postup

Celá vejce vyšleháme s oběma cukry, přilijeme šlehačku a poté přimícháme mouku s práškem do pečiva. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 50 minut. Po upečení můžeme pocukrovat nebo polít polevou.

Podrobný recept na přípravu šlehačkového beránka ➔

Beránek s mandlemi

Suroviny

lískové ořechy, mandle, 5x bílek, citronová šťáva, 100 g moučkového cukru, 200 g cukru krupice, vanilkový cukr, 240 g polohrubé mouky, 2 vejce, citronová kůra

Postup

Do mísy dáme vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190 °C. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme. Beránka upečeme dorůžova a ještě horkého vyklopíme.

Po vychladnutí vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme. Mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos.

Podrobný recept na přípravu beránka s mandlemi ➔

Piškotový beránek

Suroviny

4 vejce, 100 g cukru, 160 g hladké mouky, 20 g oleje, 40 ml mléka, 1 lžička kypřicího prášku, citronová kůra, 100 g kandované pomerančové kůry

Postup

V menší misce smícháme žloutky, olej a mléko. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Jakmile je sníh pevný, vezmeme metličku a vmícháme žloutkovou směs. Poté přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a kůru. Dáme do formy a pečeme 40-50 minut při 160 °C. Upečeného beránka necháme vychladnout, vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.

Velikonoční beránek plný dobrot

Suroviny

4 vejce, 180 g moučkového cukru, 100 ml oleje, 300 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 30 g rozinek, 30 g mletých lískových oříšků, 20 g strouhané čokolády, 2 menší oloupaná strouhaná jablka, tuk, mouka

Postup

Vajíčka s kapkou horké vody a moučkovým cukrem vyšleháme do pěny. Poté po troškách zašleháme olej. Přidáme mouku s práškem do pečiva. Vmícháme oříšky, rozinky, postrouhanou čokoládu a postrouhaná jablka. Promícháme a nalijeme do připravené formy. Pečeme při 180 °C asi 20 minut, pak teplotu zmírníme na 160 °C a ještě dopečeme asi 30 minut. Po prochladnutí vyklopíme beránka opatrně a dle fantazie ozdobíme.

Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔

Hvězda Zlatovlásky drsně zkritizovala Českou televizi. Nebýt starých pohádek, nemají co vysílat, tvrdí Štěpánek

Související články

Další články

Nejnovější kauzy