Velikonoční moučníky: Recepty na beránka, mazanec či tradiční jidáše i pro začátečníky
Velikonocemi končí čtyřicetidenní půst, který nastal po Masopustu. Tyto svátky jsou tak spojeny podobně jako Vánoce s dobrým jídlem. Na velikonoční neděli se tedy má konat pořádná hostina, servírovat skopové maso a stůl zdobit mazanec, beránek a jidáše. Na tyto oblíbené sladké dobroty jsme se podívali a ve spolupráci s webem Toprecepty.cz připravili pár tipů.
Velikonoční beránek
Snad žádné jídlo není pro Velikonoce typičtější než velikonoční beránek. Toto pečivo má symbolizovat Ježíše Krista, který se jako beránek obětoval pro záchranu světa. Receptů na něj je spousta a stejně tak variací. Velice oblíbený je velikonoční beránek z tvarohového těsta. Díky právě přidanému tvarohu je krásně vláčný, lahodný a nedrobí se. Další možností je šlehačkový beránek, kde je zjemňující složkou místo tvarohu smetana. Oproti tvarohové verzi je beránek se smetanou nadýchanější.
Do formy na beránka můžete dát snadno také těsto na biskupský chlebíček a udělat si tak biskupského beránka s kandovaným ovocem. Tohoto beránka ale bude určitě lepší polít na závěr čokoládovou polevou, neboť bez ní by byl od ovoce flekatý.
Jak ozdobit beránka?
Důležité je u velikonočního beránka správně a důkladně vymazat formu, abychom jej z ní pak snadno dostali. Nejlepší je použít dostatečné množství tuku - sádlo nebo máslo, ne olej - a poté vysypat moukou či strouhankou.
Ozdobení beránka je skoro stejně důležité jako samotná příprava. Některé stačí jen posypat moučkovým cukrem, jiné je ale lepší polít polevou. Ta bývá nejčastěji čokoládová, ale zkusit můžete i citronovou či si zaexperimentovat podle chuti. Pokud vás baví ruční práce, vrhnout se můžete i do zdobení krémem, ze kterého silnou cukrářskou špičkou vytvoříte kudrlinky, jako má skutečný beránek. Jako oči použijte hřebíček, rozinky nebo lentilky a nezapomeňte mu na krk uvázat mašličku.
Velikonoční mazanec
Podobně jako beránek patří k Velikonocům i velikonoční mazanec. Ten stojí v určitém ohledu méně nervů než beránek, jelikož se nemůže stát, že byste si na závěr pokazili veškeré snažení špatně vymazanou formou a váš výtvor by se vám rozpadl. I tady však může dojít na pár nepěkností, jež vám pečení mohou ztížit.
Pokud vám těsto moc lepí, pravděpodobně máte v těstě málo mouky. Tu do něj přidávejte po troškách, ať to zase nepřeženete. Také si dejte pozor, aby vám těsto správně nakynulo. Pokud není dostatečně nakynuté, může mazanec po dopečení prasknout, a pokud naopak překyne, může klesnout a rozlít se do stran. Podrobný návod, jak na tyto chyby vyzrát, připravil web Toprecepty.
Velikonoční jidáše
Jidáše se mají podle tradice péct na Zelený čtvrtek. Jejich tvar má připomínat lano, na kterém se Jidáš z výčitek oběsil poté, co za 30 zlatých zradil Ježíše. Vy jim však můžete dát tvar, jaký chcete. Oblíbené je například zakroucení do tvaru zvířátek, třeba holubiček, šneků či housenek, kdy pak spolu s beránkem tvoří krásné ozdoby stolu.
Na velikonoční jidáše potřebujete podobné těsto jako na vánočku. Je tučnější a po upečení velmi chutné. Nejprve si připravíte kvásek z droždí, vlažného mléka, mouky a lžičky cukru. Na vypracování si pak musíte dát opravdu záležet a nesnažit se nic zbytečně uspěchat. Plech je pak nejlepší podložit pečícím papírem, aby se nám jidáše nepřipalovaly. Před pečením hotové tvary ještě potřeme vajíčkem, aby se krásně leskly.