Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Zrádci (reality hra) Bachelor Česko 2024

Velikonoční recept od šéfkuchaře: Jan Punčochář a jeho drůbeží kůzlečí klobása

Velikonoční recept od šéfkuchaře: Jan Punčochář a jeho drůbeží kůzlečí klobása
Zdroj: archiv eXtra
Předchozí Další
+ Dalších 5 fotografií
recept
Populární šéfkuchař Jan Punčochář, známý především jako porotce z Masterchefa, prozradil, jak to u nich doma vypadá na Velikonoce, a poskytl velikonoční recept. Prozradil také, že svých 32 zaměstnanců drží v pracovním procesu, i když má restauraci zavřenou.

Dodržujete nějaké velikonoční tradice?

Pro mě jako pro kuchaře Velikonoce vždycky znamenaly práci, hodně let jsem je strávil přípravou velikonočních specialit a oslavoval jsem je prací. Teď je zavřeno v restauraci, obcházet známé s pomlázkou nemohu, takže jediné, co určitě udělám je, že doma upeču nějaké jehněčí, připravíme si dobrou nádivku s kopřivami a dáme si pěkný oběd. Samozřejmě ženu i dceru vyšupám pomlázkou a nabarvíme nějaká vajíčka.

Pečete doma beránka, nebo mazanec

Pečeme beránka Dělám ho já, dělám doma i bábovky a tak. Beránka následně s dětmi pěkně ozdobíme, nejprve ho polijeme čokoládou, ozdobíme ho lentilkami a nakonec mu uvážeme obrovskou mašli, aby ho našli.

Jak zvládáte pandemii pracovně coby restauratér?

Pandemii zvládáme tak, že čekáme, až nás otevřou. Máme zavřeno a věnuji se rodině a čekám, co se stane. V první vlně jsme zadarmo rozváželi obědy, teď děláme ve třech lidech víkendové nabídky slavnostních obědů. Je to dost psychicky náročné, máme 32 zaměstnanců, které si držíme a mají od nás 100% platu, takže jsme hodně, ale hodně v minusu. Snažím se být veselý, protože deprese stejně nic nevyřeší.

Domácí kůzlečí klobása s medvědím česnekem

Ingredience

  • Kůzlečí plece 400g
  • Vepřový bůček 400g
  • Kůzlečí krk 200g
  • Sůl 18g
  • Cukr moučka 0.6g
  • Máslo 50g
  • Olej 0,5dcl
  • Šalotka 1x
  • Muškátový oříšek
  • Pepř
  • Stroužky česneku 2x
  • Snítky tymiánu 3x
  • Medvědí česnek 300g
  • Koňak 1dcl
  • Střeva na naplnění
  • Silný vývar z kůzlete

Postup

Kůzlečí plec, krk a bůček očistíme, nasolíme a přidáme moučkový cukr a necháme den marinovat. Jednu třetinu nameleme na mlýnku najemno, vložíme do mixéru a přidáme 10 kostek ledu (aby se při mixování hmota nezahřívala a nerozpojovala). Zbylé dvě třetiny masa nakrájíme nebo nameleme na hrubém mlýnku na maso. Rozmixovanou část vložíme do masa a rukou řádně promícháme a spojíme dohromady. Přidáme pepř, muškátový oříšek, najemno nasekaný medvědí česnek, koňak, naplníme do střívka a zašpejlujeme. Na studenou pánev položíme klobásy, máslo, olej, česnek a tymián a pomalu ze všech stran opečeme, aby nám neprasklo střívko. Poté rozehřejeme troubu na 150 stupňů a klobásy pečeme deset minut. Klobásy vyjmeme, na pánev nalijeme vývar, který rychle zredukujeme, zjemníme máslem a přelijeme jím klobásu.

Doporučuji bohatě zastrouhat kachními játry foiegras.

Podáváme se šťouchaným bramborem s řapíkatým celerem a kopřivou.

Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔

Návod na přípravu nejlepšího mazance najdete v následujícím videoreceptu ➔

Hvězda Zlatovlásky drsně zkritizovala Českou televizi. Nebýt starých pohádek, nemají co vysílat, tvrdí Štěpánek

Další články

Nejnovější kauzy