Velikonoční recept od šéfkuchaře: Kluk v akci Ondřej Slanina pracovně nepolevil
Dodržujete nějaké velikonoční tradice?
Přiznám se, že nejsem velký příznivec velikonočních svátků, a tedy ani dodržování tradic, co se mé osoby týče. Jinak u nás na zámku (Chateau St. Havel) připravujeme vždy velikonoční menu, které i letos bude, ale jen do krabiček.
Pečete beránka, nebo mazanec?
Nepeču, přiznám se, že s cukrařinou jsem na "čtýru", a tedy nepeču sladkého prakticky nic.
Jak zvládáte pandemii pracovně coby restauratér?
Zvládáme to s nadhledem a pracujeme neustále, máme u nás drive pro hosty, kteří dorazí autem a odvážejí si pokrmy hotové v krabičkách. A protože jsme hotelová restaurace, několik málo hostů každý den máme. Nicméně je to jen takové paběrkování a těšíme se na běžný provoz.
Mazanec Ondřeje Slaniny
- Polohrubá mouka 400g
- Droždí 20g
- Krupicový cukr 70g
- Vanilkový cukr 1x
- Mléko 2dl
- Máslo 100g
- Žloutek 3x
- Špetka soli
- Rozinky 50g
- Rum na namočení rozinek
- Vejce na potření
- Mandlové lupínky 50g
Postup
Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky namočené v rumu a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut při teplotě 170 °C.
Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔
Podrobný recept na přípravu šlehačkového beránka ➔