Velikonoční recept od šéfkuchaře: Vítěz MasterChefa Roman Staša chystá kuchařku
Dodržujete nějaké velikonoční tradice?
Abych se přiznal, žádné velikonoční tradice nedodržuji. Švihání žen a chození od domu k domu, to není zrovna to, co bych chtěl dělat. Vajíčka jsem taky nikdy nezdobil. Takže velikonoce prožívám jako normální dny, kdy lidé mají dovolenou a doma je pohoda a klid.
Pečete doma beránka, nebo mazanec?
Beránka nepečeme, ale babička ho vždy pekla a stále peče. A je opravdu výborný. Miluji vstát o velikonocích a vzpomenout si, že si dám dobrý čaj s mlékem a beránka. Ten pocit je opravdu skvělý a zase se na něj těším.
Jak zvládáte pandemii pracovně coby kuchař?
Pandemii prožívám velmi zvláštně. Velmi často myslím na lidi, kteří nemají práci a jsou doma s dětmi. Samozřejmě také nemohu cestovat po lidech a vařit u nich doma. Ale měl jsem čas dělat kuchařku, která už brzy vyjde, a proto si v žádném případě nemohu stěžovat. Už se moc těším na chvíli, kdy budeme zase moci dělat, co chceme.
Krůtí fáš s holandskou omáčkou a mátou
Suroviny (4 porce)
- Krůtí maso 550g
- Smetana 33% 150ml
- Máta 30g (najemno nakrájená)
- Žloutky 3ks
- Jablečný ocet 6 lžic
- Cherry rajčata 200g
- Polníček 2 hrsti
- Sýr feta50g
- Máslo 20g
- Sůl
- Pepř
Postup
Krůtí maso rozdělíme na čtyři 100g steaky a zbylé maso nakrájíme nahrubo. Vložíme ho do mixéru, zalejeme smetanou, přidáme 20g máty, sůl, pepř a vše důkladně rozmixujeme.
Steaky natlučeme paličkou na maso přes fólii, aby byly opravdu tenké. Osolíme, opepříme a důkladně potřeme fáší z mixéru. Zabalíme do ruličky pomocí potravinářské fólie a konce pořádně upevníme, aby nám maso nevyjelo. Ve vroucí vodě vaříme cca 8 minut. Maso poté vytáhneme z vody a odstraníme fólii.
Mezitím do mísy dáme žloutky, sůl, 2 lžíce octa, dáme nad vařící hrnec s masem a za stálého míchání vytvoříme omáčku. Jakmile omáčka lehce zhoustne, odstavíme ji.
Rajčata nakrájíme napůl a dáme do mísy s polníčkem, zbytkem octa, rozdrolenou fetou, sůl, pepř a lehce promícháme.
Na pánvi rozpustíme máslo a zprudka orestujeme maso ze všech stran.
Roládu podáváme na salátu, zalitou omáčkou a posypanou zbytkem máty.
Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔
Návod na přípravu nejlepšího mazance najdete v následujícím videoreceptu ➔
Nikol z Love Islandu odhalila detaily setkání s Deppem. Svedla je náhoda, pak přišlo několik nezapomenutelných dní
Související články

Roman Staša má doma malého gurmána. Tříletý Samuel si ve školce rýpnul do kuchařek

Bývalý vítěz MasterChefa Staša by do spolupráce s fastfoodem nešel: Nabídku jsem dostal a odmítl

Vítěz MasterChefa Roman Staša je otcem. Fanouškům ukázal krásného synka

Roman Staša pro eXtra.cz: O přítelkyni a chvílích, kdy plakal při psaní své knihy

MasterChef Roman Staša: Vítězství jsem musel tajit rok, podařilo se mi to i kvůli obří pokutě

MasterChef Česka Roman Staša míří na Novu: Nevěděl jsem, co dál, pak přišla nabídka

Kudrnatý hezoun Roman Staša po vítězství v MasterChef Česko: Strach ze ztráty popularity nemám, užívám si to
