Velikonoční recept od šéfkuchařky: Chili z MasterChefa prozradila své smělé plány
Dodržujete nějaké velikonoční tradice?
My jsme sice z Vietnamu, ale tím, že tady žijeme už dlouho, slavíme jak Vánoce, tak Velikonoce. Když jsme ještě bydleli v Příbrami, tak jsme se běžně připravovali na koledníky a brácha chodil s pomlázkou. Ve Vietnamu žádný podobný svátek jako Velikonoce neexistuje.
Pečete doma beránka nebo mazanec?
Beránka jsem nikdy nedělala, ale mazanec umím a mám ho ráda. Snažím se prezentovat českou kuchyni u nás doma u rodičů. Vzniká tak hodně zajímavá kombinace, protože já dělám mazanec a mamka k tomu připravuje vietnamské pochoutky, jako jsou závitky nebo lepkavá rýže. Je to tedy podivná směs česko-vietnamských Velikonoc. Jinak ještě k tomu mazanci, peču ho tradičně, to znamená kynuté těsto, rozinky atd., a dělám ho podle našich českých tetiček z Příbrami, kde jsem prožila dětství.
Jak zvládáte pandemii pracovně coby restauratér a kuchař?
Svoji restauraci nemám, ale před pandemií jsem měla hodně spoluprací s různými podniky, což je teď nemožné. Pracuji hodně online, občas dělám kurzy po internetu a už si řeším eventy a festivaly na podzim, tak doufám, že se to zase trochu rozjede.
Máte nějaký projekt, který připravujete?
Ano, chystám si svůj nový koncept, který bude založený na zážitkových finediningových veganských večeřích, které budou párované s hudbou a divadelními prvky. Já maso jím, ale baví mě dělat veganské pokrmy, protože jednak jsou moji rodiče vegetariáni a pak si myslím, že je to díra na trhu. Hodně lidí si neumí představit, že veganské jídlo se dá udělat naprosto luxusně. Je škoda, že se tomu nikdo zase tak moc nevěnuje. Jedná se o organizované zážitkové večery, které se budou konat vždy na jiném speciálním místě.
Velikonoční recept
Ingredience:
- Pečená hlíva
- Hlíva ústřičná 150 g
- Přírodně fermentované sójové omáčky (tamari nebo shoyu) 3 lžíce
- Slunečnicový olej na smažení
- BBQ omáčka
- Rajčatové pyré 500 ml
- Rajčatový protlak 1x
- Uzené papriky (koření) 2 polévkové lžíce
- Tamari omáčka nebo worcester 40 ml
- Jablečný ocet 30 ml
- Třtinový cukr (lze nahradit medem nebo datlovým sirupem) 60 g
- Sůl podle chuti
Avokádový mesh:
- Zralé avokádo
- Troška wasabi
- Olivový olej 2 lžíce
- Hrst máty
- Šťáva z 1/2 limetky
- Kůra z limetky
- Chilli papričky cayenne
- Celozrnná houska nebo bagetka
Salátek:
- Salátový mix (rukola, polníček, salát)
- Olivový olej
- Kapka citronu
- Sůl a pepř
Postup:
Hlívu si natrhejte na tenké proužky a dozlatova opečte na pánvi, dokud nebudou křupavé. Ingredience na BBQ omáčku důkladně smíchejte a povařte v rendlíku. Nechte omáčku redukovat zhruba 10 - 15 minut. Pak ji nalijte na hotovu hlívu a řádně zamíchejte. Zralé avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte posekané bylinky, wasabi a štědré množství olivového oleje. Přidejte kapku limetové šťávy a i trochu nastrouhané kůry. Dochuťte solí a pepřem.
Salátek dochuťte dresinkem z citronu, olivového oleje, soli a pepře. Celozrnnou housku potřete olivovým olejem a opečte na pánvi. Teď už stačí jenom dát všechno dohromady. Obě půlky sendviče potřete vrstvou majonézy, přidejte salátek a naplňte štědrým množstvím hlívy. Na závěr dozdobte plátky chilli.
Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔
Návod na přípravu nejlepšího mazance najdete v následujícím videoreceptu ➔