Velký test dvojí kvality potravin: Evropská komise zjistila, jak je na tom Česko
Evropská komise si nechala otestovat celkem 1 380 vzorků 128 různých potravin nakoupených v různých členských státech. Podle uveřejněné studie má pouze 31 % z testovaných věcí stejné složení i stejné balení. Podle komise to ale neznamená, že se na východě Evropy automaticky prodávají horší potraviny.
U výrobku, který je v členských zemích prodáván v totožném obalu, se složení lišilo u 9 %. Částečně odlišné balení s rozdílným složením bylo odhaleno u 22 % produktů. U dalších 27 % bylo rozdílné nejen složení, ale také byl výrazně jiný obal.
Evropská komise však tvrdí, že tato studie, jež prokazuje odlišné složení produktů, neznamená rozdíly ve kvalitě. Například Coca-Colu můžete v Evropě zakoupit ve dvou lišících se verzích. Jedna je slazená cukrem a druhá glukózo-fruktózovým sirupem. Slazená cukrem napříč Evropou převažuje, v Česku ovšem můžete zakoupit jen tu slazenou sirupem. Je tomu tak i v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku.
Více nežli Coca-Cola se liší pomerančová Fanta. U ní spočívá rozdíl nejen v přísadě, kterou se sladí, ale i v množství pomerančové šťávy. V 16 testovaných zemích je 9 různých receptur. V Česku, Polsku, Litvě a Bulharsku se ve Fantě nachází 5 % pomerančové šťávy. V Dánsku jen 4,5 %, v Itálii je nejvíce, a to 12 % pomerančové šťávy. Ve Francii je to 10 % plus 2 % citrónové šťávy.
Identické složení měly například pizzy značky DrOetker. Stejně na tom byla i lahodná sladká pomazánka Nutella, kečup Heinz, bonbony Tic Tac či gumoví medvídci Haribo. Pár výrobků se liší jen v některé zemi. Takové pivo Heineken obsahuje ve všech zemích 5 % alkoholu, zatímco v Dánsku jen 4,6 %. Kompletní studii naleznete tady .