5 oblíbených jahodových receptů: Knedlíky i panna cotta. Jsou chutné téměř ve všem!
Na jahody jsme si letos museli kvůli chladnějšímu počasí počkat. V současné době ale začínáme pomalu řešit příjemnější věci, a sice jaký recept vybrat, abychom se jich nepřejedli. Nechte se inspirovat těmito kousky.
Ať už si jahody vypěstujete na zahrádce, koupíte na trhu či v supermarketu nebo vyzkoušíte samosběr na některé z jahodových plantáží, zbývá vymyslet, jaké dobroty z nich připravit. Nabízí se velké množství receptů. Pokud si chcete zkusit něco netradičního, můžete zkusit jahodové lasagne či tvarohový dort Míša s jahodami. Jaké další recepty můžete vyzkoušet?
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Klasikou jsou jahodové knedlíky z tvarohového těsta. Na dvě porce si připravte alespoň tucet čerstvých jahod. Na těsto budete potřebovat 2 kostky měkkého tvarohu (500 g), hrneček (200 ml) polohrubé mouky, 1 vejce a špetku soli. Dále se bude hodit mouka na podsypání, 2 lžíce másla, kostka tvarohu na strouhání, skořicový cukr a šlehačka na zdobení.
Z ingrediencí vypracujte těsto, které trochu osolíte. Podsypejte a vyválejte šišku, kterou je následně třeba nakrájet na 12 stejných dílů. Každý z nich rozválejte a dejte do něj jahodu. Následně těsto uzavřete a v dlaních zakulaťte. Takto vytvořené knedlíky vložte do vařící vody a na mírném ohni 8 minut vařte. Po vyjmutí z hrnce je rozkrojte a nazdobte.
Jahodové knedlíky z tvarohového těsta – suroviny a přesný postup ➔
Medová roláda s jahodami
Nejprve si připravíme roládu. Do šlehací misky dáme cukr, med a vejce a šleháme do husté pěny. Buďme připraveni, že toho bude asi trojnásobek prvotních surovin. Výslednou hmotu nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 20 minut při 175 °C. Ještě horkou roládu i s pečicím papírem smotáme a dáme vychladnout na mřížku.
Následně vyrobíme krém. Do hlubší misky dáme šlehačku a po chvíli šlehání přidáme med. V závěru pak přidáme ještě tvaroh. Vychladlou roládu opatrně rozmotáme a sundáme pečicí papír. Naplníme krémem, smotáme a dozdobíme jahodami.
Medová roláda s jahodami – suroviny a přesný postup ➔
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
Na pudink budete potřebovat 1 litr mléka, dva prášky vanilkového cukru, 4 lžíce cukru. Z těchto ingrediencí uvařte hustý pudink. Dále je třeba vytvořit drobenku. Na tu jsou potřeba následující suroviny: 600 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, 250 g Hery, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva. Na plech si připravte pečicí papír, na který rozložte dvě třetiny drobenky. Zalijte to teplým pudinkem, dále přidejte jahody a na závěr patří zbytek drobenky. Pečte zhruba 45 minut ve středně vyhřáté troubě.
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami – videorecept ➔
Panna cotta s jahodami
Panna cotta je italský dezert, v překladu "vařená smetana", a toto je jedna z jeho variací. Na 4 porce bude potřeba 200 ml smetany ke šlehání (30%), 200 ml plnotučného mléka, 2 plátky želatiny, 80 g cukru, 200 g jahod, 1 sáček dortového želé.
Plátkovou želatinu namočíme a necháme nabobtnat ve studené vodě. Mléko, smetanu a cukr přivedeme k varu a odstavíme z ohně. Za stálého míchání přidáme vymačkanou želatinu. Do skleniček naskládáme jahody nakrájené na plátky, zalijeme dortovým želé, které jsme připravili podle návodu na sáčku, a necháme ztuhnout.
Skleničku doplníme vychladlou panna cottou (mlékem se smetanou a želatinou) a necháme alespoň 6 hodin vychladit a ztuhnout.
Panna cotta s jahodami – suroviny a přesný postup ➔
Lívanečky se šlehačkou a jahodami
Chcete rychlý oběd či večeři, která potěší děti i dospělé? Zkuste lívanečky se šlehačkou a jahodami.
Těsto zamícháme a necháme v teple 20 minut kynout, pak pečeme lívanečky. Výsledné dílo zdobíme šlehačkou, do které zamícháme kousky jahod. Na těsto budeme potřebovat 500 g hladké mouky, 1 litr mléka, 4 lžíce cukru moučky, 2 vejce, 1 balíček sušeného droždí, misku jahod, 2 lžíce cukru moučky, šlehačku, špetku soli.
Lívanečky se šlehačkou a jahodami – suroviny a přesný postup ➔