Svatomartinské rohlíčky nemusí být jen sladké. Upečte si na Martina tradiční cukroví
Svatomartinské rohlíčky patří ke sváteční hostině na den svatého Martina stejně jako pečená husa, ač o nich neví zdaleka každý. Už naše babičky je však milovaly a jejich příprava nemůže být snadnější! Spolu s redakcí Toprecepty.cz vám přinášíme pár receptů a zaručených tipů na toto oblíbené cukroví.
Den svatého Martina si připomínáme každý rok 11. 11. a na jeho počest si vystrojujeme svatomartinské posvícení v podobě pečené husy a mnoha dalších dobrot. To bylo původně spojeno s tím, že po tomto datu následoval půst až do Vánoc. Ten byl později sice zmírněn na 4 týdny, hostina se ovšem zachovala.
Martiny, martinské rohlíčky nebo rohy?
Ať již jste se letos rozhodli poprvé, anebo si připravujete domácí svatomartinskou hostinu každý rok, určitě byste neměli vynechat tradiční sváteční dezert pro tento den, martinské rohlíčky. Těm se říká též martiny, martinské podkovy, roháče či rohy. Čeští obrozenečtí historici tvrdili, že tvar rohlíčků vymysleli pekaři podle toho, že svátek svatého Martina vychází na období slavností Baccha, jinak také Dionýsa, boha vína a opilství, který je často zobrazován právě s růžky.
Kynuté, či nekynuté martinské rohlíčky?
Než začneme se samotnou přípravou svatomartinského cukroví, musíme se rozhodnout, zda chceme péci tradiční kynutou variantu rohlíčků s náplní, či nekynutou verzi zjemněnou šlehačkou. S pečením si snadno poradí i úplní začátečníci! K přípravě nepotřebujeme nic víc než Heru, mouku a smetanu ke šlehání.
Martinské rohlíčky nemusí být jen sladké
Rohlíčky lze udělat zcela bez náplně, na některé ale pak působí příliš suše. Jako nejoblíbenější a tradiční náplň se uvádí ta ořechová. Vy s ní ovšem můžete být kreativní podle libosti a chuti. Inspirovat se můžete v našich receptech na nejlepší náplně do cukroví. Kromě sladkých, jako jsou například tvarohová, maková, pudinková nebo povidlová, je ovšem díky chuťově neutrálnímu těstu možné použít i slané směsi, například sýrovou, salámovou či špenátovou, které nám z cukroví rázem udělají úplně jiný pamlsek.