Kateřina Cajthamlová tvrdě odsoudila vládní kuchařku pro chudé. Oni snad ty lidi chtějí vyhubit, zuří lékařka
Jak redakce eXtra.cz informovala, za dob ministrování Jany Maláčové na úřadu zabývajícím se prací a sociálními věcmi (nyní mu vládne Jurečka) vznikla velmi specifická Úsporná kuchařka, kterou financovala i EU a jež měla pomáhat chudým lidem. Jenže suroviny i postupy budí rozpaky. „To jídlo, co jim překládají, zní naprosto hnusně a nechutně,“ řekla eXtra.cz někdejší bojovnice s obezitou národa, doktorka Kateřina Cajthamlová.
Vládní kuchařka Jany Maláčové: Co to chudým proboha radí?
Úsporná kuchařka vznikla již před lety za ministrování Jany Maláčové (ČSSD), není to žádná novinka, nedávno ji ale na světlo boží vytáhl Deník.cz. A když jsme se do ní letmo podívali, nestačili jsme se divit, cože to titul se zavádějícím podtitulem slibujícím, jak pomůže ušetřit v peněženkách, ale i planetu, vlastně navrhuje kuchtit. A také z čeho a jak.
Většina receptů obsahuje přesolené konzervy s nekvalitním masem, čerstvou zeleninu nahrazuje mražená, i rýže, která sypaná vyjde klidně čtyřikrát levněji, se tu navrhuje používat v ekologicky zcela nešetrných plastových sáčcích. Konzerva fazolí se tu navrhuje také spíš než ty v sáčcích ve větším množství, levnější a bez bůhvíjakých přídavků.
Kateřina Cajthamlová: To si na ministerstvu dělají legraci?
Že nám ministerstvo práce a sociálních věcí radí vařit gulášovou polévku z hovězí konzervy a masové koule například zase z vepřové, nechápe ani známá televizní lékařka.
„Vždyť je to drahé, ne? Z toho je jasně vidět, že tyto pitomosti píší lidé, kteří nemají sebemenší představu o tom, co je to chudoba. Kdo má hluboko do kapsy, toho takové nápady mohou rozčílit. Je to knížecí rada typu: ,Nejezděte tramvají, vezměte si taxíka’. Nebo se mi vybavuje Marie Antoinetta a její údajná slova k hladovějícímu prostému lidu ,Ať jedí koláče!’. To je fakt ošklivé,“ řekla eXtra.cz šokovaná MUDr. Kateřina Cajthamlová.
„Nechtějí ministři, aby ti chudí zemřeli? Aby je tou kuchařkou vyvraždili?“ ptala se dál řečnicky a s mírnou nadsázkou, ale spíš z důvodu pobouření, když redaktor eXtra.cz připomněl, že řada konzerv je přesolená a knihou doporučované prodávané směsi koření jsou z půlky také jen sůl.
„Je to zcela mimo mísu. Pokud v předmluvě tvrdí, že chtějí čtenáře naučit vařit z dostupných surovin, tak asi nemají sebemenší představu o cenách potravin na trhu. Mimochodem: pokud někdo trpí nouzí a má k tomu možnosti, automaticky začne sám doma něco pěstovat, snaží se být soběstačný. Tak se dá velmi ušetřit.“
„Představa, že bude jíst vepřovou konzervu s rýží z varných sáčků, kromě toho, že je to šíleně drahé, tak je to naprosto nechutné a hnusné,“ upozorňuje. „Za menší cenu se uvaří lépe z kvalitních surovin. Je to vážně urážka. Jako by je vážně chtěli vyhubit,“ diví se lékařka.
Ponižování samoživitelek?
Po uzávěrce článku nás jeden ze čtenářů upozornil, že v textu kuchařky nechybí ani docela zapadlá poznámka o tom, že může být použita právě chudými lidmi, kteří jsou závislí na pomoci z potravinových bank, kde ani vakuované čerstvé maso nevedou, i když by to mimo léto možná nemusel být tak velký problém. Zato jedou ve velkém výše kritizované konzervy.
Nic to ale nemění na tom, že publikace, na které k našemu překvapení spolupracovala i jakási Sekce výživy a nutriční péče, těžko ušetří peněženku (nemá tudíž jak, když vše je darované), planetu už vůbec ne, naopak. Přesto to slibuje.
Doporučené video: Kateřina Cajthamlová o obezitě
I tak ale publikace jako by dávala najevo, že jedny z nečastějších příjemkyň darů z potravinových bank, kterými jsou samoživitelky, jsou podle tvůrců titulu úplně hloupé a nevědí, na co se taková darovaná konzerva dá použít, a proto potřebují ministerskou "hraběcí" radu.
Nemluvě o tom, že v kuchařce jsme nenašli, že by šlo o souhrn rad výhradně pro ty, kteří dostávají potravinovou pomoc...