Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Výměna manželek 2024 Love Island 2024

Za rvačku může Jaromír Soukup, má vyplývat ze závěrů policie. Advokát Agáty Hanychové promluvil

Za rvačku může Jaromír Soukup, má vyplývat ze závěrů policie. Advokát Agáty Hanychové promluvil
Zdroj: koláž eXtra.cz/Pavel Dvořák
Předchozí Další
+ Dalších 44 fotografií
ROZHODNUTÍ

Jak redakce eXtra.cz již informovala, policie uzavřela prošetřování nedávné rvačky mezi Jaromírem Soukupem (55) a Miroslavem Dopitou (43) s tím, že se podle jejího závěru trestný čin nestal. Proto celou věc postoupila správnímu orgánu kvůli dalšímu projednání přestupku. Advokát Agáty Hanychové eXtra.cz popsal, jaké budou jejich další kroky k tomu, aby státní zástupce přezkoumal postup policie, zda se jedná o přestupek nebo trestný čin. Za ten by podnikateli hrozily až tři roky natvrdo.

Soukup mohl spáchat trestný čin

Ještě nedávno to vypadalo, že má policie ohledně rvačky nové důkazy, které vše mohou zvrátit, jenže nově už víme, že strážci zákona případ uzavřeli.

„Policie jednání podezřelého Mgr. Jaromíra Soukupa spočívající v napadení rodiny Hanychových ze dne 23. 9. 2024 v čase okolo 19:15 kvalifikovala jako přestupek proti občanskému soužití,“ uvedl pro TN.cz již dříve advokát Agáty Hanychové Mgr. Štěpán Ciprýn.

Sám Soukup podle svých slov pro stejný web o ničem takovém nemá zatím informace.

Redakce eXtra.cz nyní právního zástupce influencerky Agáty Hanychové kontaktovala, aby jí upřesnil řadu detailů.

Trestní oznámení mé klientky se týkalo paragrafu 178 Trestního zákoníku, porušování domovní svobody, jednání mělo spočívat v neoprávněném vstupu na pozemek bez souhlasu poškozených a zcela v rozporu s jejich přáním (i když se šířily zvěsti, že branka od domu nejde zvenčí otevřít, ukázalo se to jako nepravda – pozn. red.),“ sdělil nám Mgr. Ciprýn. V případě pravomocného odsouzení se pachatelům, kteří při činu překonají překážku, dávají flastry od šesti měsíců do tří let. Většinou ale při prvním provinění padají spíš podmínky.

„Pokud by státní zástupce trval na současné právní kvalifikaci, je možné požádat o přezkum ještě jeho nadřízený orgán,“ doplnil.

Podezřelý Jaromír Soukup?

Podle právního zástupce i policie vyhodnotila jako viníka rvačky Jaromíra Soukupa.

„Přípis policie si vykládáme tak, že ze spáchání přestupku podezírá druhou stranu. Pokud by se totiž čistě teoreticky vzala verze pana Soukupa jako přiléhavější, totiž že měl být údajně vlákán do pasti a posléze napaden, tak v takovém případě by věc nebyla podstoupena správnímu orgánu, ale s panem Miroslavem Dopitou by bylo zahájeno trestní řízení, což zahájeno nebylo,“ pokračuje.

„Proto se domnívám, že orgány činné v trestním řízení daly přednost verzi, kterou jim předestřela má klientka s panem Dopitou. Jen díky jednání pana Dopity, který ochránil svou rodinu, nedošlo k horším stavům a jedná se v tuto chvíli ,pouze‘ o přestupkové jednání pana Soukupa,“ doplnil zástupce Hanychové.

„Pro mou klientku je rodina svatá. Jsem přesvědčený o tom, že by nedopustila, aby její děti byly svědky jakéhokoli násilí,“ doplnil Mgr. Štěpán Ciprýn z advokátni kanceláře CIKR důvod, proč mu vše ukazuje na nevinu Dopity, potažmo Hanychové.


Porušování domovní svobody

Advokáta překvapilo, že čin byl posouzen „jen“ jako přestupek, protože v praxi prý rovnou dochází na zahájení trestního stíhání.

„Obecně řečeno judikatura směřuje tím směrem, že pokud se prokáže, že pachatel vstoupí bez svolení na cizí pozemek, dopustil se trestného činu. Je to dlouhodobý a konzistentní právní názor,“ zdůrazňuje dále advokát.

„Když někdo neoprávněně vstoupí na cizí pozemek, může to skutečně vést a také to často vede k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušování domovní svobody. Moje klientka říká, že si pan Soukup otevřel branku, čili překonal překážku, protože z minulosti ví, jak si ji otevřít, a že byl vyzván, aby prostor opustil,“ připomíná závěrem verzi Agáty její advokát.

Je vidět, že ještě bude chvíli trvat, než se úřady s případem definitivně vypořádají.

Glosa: Love Island plný nesmyslné šikany se žene do záhuby. Zůstane pachuť zbytečnosti

Související články

Další články

Nejnovější kauzy