Zdeněk Pohlreich změnil s Ano, šéfe! české gastro: Dřív blafy, dnes světová kvalita
Věhlasný kuchař Zdeněk Pohlreich (65) bude od 2. května na Primě hvězdou nového pořadu Jak to bylo, šéfe? V něm ukáže nejen nejdrsnější kulinářská pekla z minulosti Ano, šéfe!, ale zároveň přinese i důkazy o tom, že dnešní gastronomie už nebývá pro ostudu. „S českou gastronomií to už není až takový pr*ser,“ uvedl pro eXtra.cz. Zklamáním pro některé ale možná bude, že tentokrát místo sebe nechá vařit jiné.
Zdeněk Pohlreich: Česká gastronomie se rapidně zlepšila
Jak to bylo, šéfe? je zajímavý koncept pořadu, v němž se prolínají archivní záběry z někdejších pekelných českých restauračních kuchyní s těmi dnešními, fajn a profesionálními. A má souvislost i s tím, jaký zájem původní Ano, šéfe! do teď v národu vyvolává.
„Televize Prima to pouští pořád dokola a zdá se, že diváci na to ještě stále reagují. Dokonce se stává, že chodí do hospod, které měly v pořadu dobře odehráno. A dorostla nám další pětiletka lidí, kteří se na to už také dívají,“ vysvětluje si zájem lidí oblíbený kuchař Zdeněk Pohlreich.
„Uvědomil jsem si, že je to zhruba třináct let, kdy se Ano, šéfe! začalo točit, a gastronomie v tuto chvíli vypadá už úplně jinak, než jaká byla v původních dílech Šéfa. Je to vlastně takový průřez tím, jak to bývalo, a porovnání s tím, kteří lidé vaří dnes. Tentokrát nechodíme po špatných hospodách, vaří naopak kluci, kteří to už dnes dělají dobře. Na tom chceme dokumentovat, že s českou gastronomií to není až takový pr*ser,“ říká Zdeněk pro eXtra.cz.
„Změna je to opravdu rapidní. Točíme v restauracích, které vaří velmi slušný evropský standard. To vidí i slepý, že hospody jsou dnes zásadně lepší. Protože cestujeme relativně často, tak to s manželkou také hodně pozorujeme. Kéž by se v Česku všechno rozvíjelo tak pozitivně jako gastronomie. To by bylo skvělé,“ neskrývá nadšení nad změnami, na kterých má obrovskou zásluhu i on sám.
Úspěch Ano, šéfe!
I když jednoznačně má na tom podíl zčásti i on, protože popularita jeho pořadu donutila strávníky i majitele podniků o jídle a vaření více přemýšlet, zásluhy si odmítá připisovat.
„Špatné knajpy ještě asi nějaké zůstaly, ale mění se to. Když jsme tehdy začínali a zeptali se hospodského, jaký má koncept, všichni na nás zírali s otevřenou hubou. Dnes bez konceptu nemůžete pomyslet na to, že byste v tomhle oboru vůbec začali podnikat. Neříkám, že je úplně všechno zalité sluncem, a už vůbec netvrdím, že za všechny pozitivní změny můžu já, ale lehký nadprůměr gastronomie v Čechách už je se zbytkem světa úplně v klidu lehce srovnatelný,“ myslí si vyhlášený šéfkuchař.
Tentokrát se ale sám tolik k plotnám nedostane. Spíš skoro vůbec.
„Sice v pořadu hraju, ale tentokrát nevařím já. Myslím, že nastal vhodný prostor pro to, aby diváci na obrazovce viděli, že umějí vařit i jiní. To je pro mě hlavní myšlenka. Proč já bych tam měl stát a zase vařit dokola ty samé recepty? Podíváme se radši, kteří kluci udávají tón dnes. Myslím, že to může být docela zajímavé,“ dodal Zdeněk Pohlreich.