Trendy
Karel Heřmánek Love Island 2024 Výměna manželek 2024 Clash of the Stars 9

Atentátník střílel na Trumpa stejnou zbraní, jaká zabíjela na pražské fakultě. Puška je oblíbená mezi masovými vrahy

Donald Trump přežil atentát. Útočník vystřelil sedm krát.
Zdroj: Profimedia
Předchozí Další
+ Dalších 8 fotografií
Puška

Atentát na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa (78) otřásl veřejností v Americe i ve světě. Za útokem stál teprve dvacetiletý Thomas Matthew Crooks, který podle FBI střílel z pušky designu AR-15. Právě tuto verzi pušky použil i útočník David K. na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze během svého loňského prosincového řádění. 

Útok na Donalda Trumpa během jeho prezidentské kampaně v Pensylvánii má na svědomí dvacetiletý Thomas Matthew Crooks. Mladík kandidáta na prezidenta minul, avšak zasáhl a usmrtil jiného muže – padesátiletého hasiče, který stál v davu za Trumpem. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) uvedl, že na Crooksových profilech na sociálních sítích nenašel žádné výhrůžky a že v mladíkově anamnéze nebyly psychické potíže. Zbraň použitou při útoku podle úřadů zřejmě legálně koupil střelcův otec, avšak Crooks jednal sám.

Právě tuto stejnou pušku, stejný typ zbraně, měl použít také útočník na Filozofické fakultě v Praze, masový vrah David K. Ten loni v prosinci rozpoutal masakr na Karlově univerzitě, při němž zahynulo čtrnáct lidí a další byli zraněni. Stejný pachatel týden předtím ještě také zastřelil náhodně vybraného mladého muže, který byl na procházce se svou malou dcerou v Klánovickém lese u Prahy. Vrah nemilosrdně oba zabil. V den masakru na fakultě ještě před svým odjezdem do Prahy dopoledne také zastřelil svého vlastního otce v domě, kde bydleli.

Často používaná zbraň

Jak píše web France24, AR-15 je samonabíjecí útočná puška, používaná po celém světě. Byla navržena a vyvinuta v 50. letech 20. století a v současnosti patří k nejprodávanějším zbraním. Deset ze sedmnácti nejkrvavějších masových střeleb od roku 2012 bylo provedeno s účastí pušky AR-15.

Útočné zbraně byly v Americe zakázány v roce 1994 za prezidenta Billa Clintona, ale toto omezení skončilo v roce 2004 pod tlakem mocné NRA (tj. americká nezisková organizace pro ochranu občanských práv, která má za cíl podporu civilního držení střelných zbraní na základě druhého dodatku Ústavy Spojených států amerických). Vlastnictví útočných zbraní je dnes zakázáno třeba v Kalifornii, Illinois, Marylandu, New Jersey či Washington DC.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy