Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024

Babišovo ANO chce Rakušanův konec kvůli šifrovanému telefonu. Jermanová přitom měla kancelář jako James Bond

Jaroslava Jermanová měla kancelář jako James Bond, teď žádá konec Rakušana kvůli telefonu
Zdroj: koláž eXtra.cz/Profimedia.cz
+ Další fotografie
skandál

Opozice kritizuje vládu za šifrované telefony. Hnutí ANO pohrozilo premiérovi Petru Fialovi, že pokud neodvolá ministra Víta Rakušana, u kterého vyšlo najevo, že vlastnil šifrovaný telefon, hnutí se pokusí v Poslanecké sněmovně vyslovit nedůvěru vládě. Zástupci koalice ale oponují, že vlastnit šifrovaný telefon není trestné, a poukazují na to, že i politici hnutí ANO bojovali proti tomu, aby je někdo odposlouchával. Své by o tom mohla vyprávět třeba Jaroslava Pokorná Jermanová, která měla zařízení proti štěnicím v lustru i krbu. Vyplývá to z informací, které zveřejnila její nástupkyně Petra Pecková z hnutí STAN.

"Teď už jen s napětím čekám, kdy se další šifrovaný telefon pro komunikaci s protagonisty Dozimetru objeví i u Petry Peckové. Vzhledem k tomu, že mafiánské struktury Dozimetru do telefonu hlásily: A krom toho je s Věškem a hejtmankou odladěná celá organizační struktura," píše na Twitteru Tomáš Helebrant, poslanec za hnutí ANO. Jemu a jeho spolustraníkům vadí hlavně to, že Vít Rakušan přiznal vlastnictví šifrovaného telefonu. Jeho použití k protizákonným činnostem ale důrazně odmítl. Podle některých politiků hnutí ANO by zřejmě ale mělo být trestné i pouhé vlastnictví takového telefonu.

Na Helebrantova slova reagovala právě hejtmanka Petra Pecková, která kandidovala za STAN stejně jako Rakušan, a připomněla, jak vypadaly poměry za její předchůdkyně a Helebrantovy stranické kolegyně Jaroslavy Pokorné Jermanové. "Asi mu paní Jarka (Jermanová, pozn. red.), jeho stranická kolegyně a předchozí hejtmanka, neřekla, že jsme po ní z úřadu odmontovávali rušičky a že jsme z její zabezpečené místnosti na kraji v sekretariátu hejtmanky, kde byla všechna možná bezpečnostní zařízení v lustru, oknech, pod stolem a dokonce i v krbu, udělali coworkingovou místnost pro jednání spolků, sdružení, obcí a dalších veřejných uskupení, jež chtějí mít jednání v reprezentativním zázemí kraje," napsala Pecková na Twitter.

ANO chce vyslovit nedůvěru vládě

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová v úterý oznámila, že pokud Fiala bude Rakušana nadále držet ve vládě, poslanci hnutí do konce příštího týdne sesbírají podpisy a vyvolají hlasování o nedůvěře kabinetu. Fiala podle ní i podle Babiše dosud bagatelizoval informace portálu iDNES.cz, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Ministr vnitra uvedl, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

Fiala reagoval, že vlastnictví šifrovaného telefonu nemůže být důvodem pro odvolání člena vlády. Upozornil také, že hlasování o nedůvěře by vzhledem k převaze koaličních poslanců nemělo žádný smysl a jedině by zkomplikovalo práci Sněmovny. Rakušan výzvu označil za frašku.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy