Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Oktagon 61 Love Island 2024

Bizarní debata Donalda Trumpa a Kamaly Harris: Slova o pojídání koček a šílené obvinění ze zabíjení novorozenců

Debata Donalda Trumpa s Kamalou Harris přinesla bizarní momenty: Slova o pojídání koček a zabíjení novorozenců
Zdroj: Profimedia/Koláž eXtra.cz
Předchozí Další
+ Dalších 7 fotografií
usa

Kandidáti na post amerického prezidenta Donald Trump a Kamala Harris se střetli v první a možná také poslední debatě na televizi ABC. Trump zaujal množstvím bizarních výroků. V jednu chvíli například uvedl, že migranti zabíjejí psy a kočky a jedí je. Harris se následně dočkala výrazné podpory ze strany zpěvačky Taylor Swift.

Ostře sledovaná předvolební debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harris proběhla v noci na středu v USA na kanálu ABC. Během ní Trump řekl množství kontroverzních i bizarních výroků.

Oba dva kandidáti si pro mnohé překvapivě na počátku debaty podali vzájemně ruku. Následně se začali bavit o ekonomice a nákladech na živobytí.

„Byla jsem vychována jako dítě ze střední třídy, právě této společenské vrstvě chci pomoci. Chci jí dát naději, náklady na bydlení jsou strašně vysoké, chci snížit daňovou zátěž pro tyto lidi. Stejně tak hodlám pomoct malým podnikům. Můj oponent chce naopak snižovat daně velkým korporacím a zvýšit daně obyčejným Američanům a cla,“ řekla Harris.

Donald Trump mluvil o zabíjení dětí

Trump naopak Harris označil za marxistku. Vyhroceným tématem, které rozděluje americkou veřejnost, pak byly potraty. Trump řekl podivný a ničím nepodložený výrok o tom, že některé státy prováděly potraty i v devátém měsíci těhotenství. "Dokonce tam zabíjeli děti i po narození,“ řekl s tím, že to Demokraté podporují. To mu následně rozporovali i moderátoři diskuse.

Harris naopak zmínila případy, kdy je ukončení těhotenství nevyhnutelné, například v případech znásilnění či zdravotních problémů. „Američané věří, že některá rozhodnutí o svém vlastním těle za ně nemá dělat vláda,“ řekla. Trump následně odmítl potvrdit, že by vetoval zákon o zákazu potratů.

Trump pak šokoval v debatě ještě jedním bizarním výrokem: "Ve Springfieldu ilegální migranti zabíjejí psy a kočky a jedí je,“ řekl kandidát republikánů. Toto prohlášení opařilo i moderátory, kteří uvedli, že pro toto tvrzení nemá Trump důkazy.

„Všude ve světě kriminalita klesá, u nás se ale zvyšuje. Pojďme se hned vydat do Washingtonu a podepíšeme tam zákon, aby se zavřela jižní hranice,“ řekl následně. Harris mu však kontrovala statistikami FBI, podle kterých naopak kriminalita v USA klesá. „Oni falšují statistiky, protože do nich nezahrnují státy, ve kterých je ta kriminalita naopak nejhorší,“ obvinil Trump FBI.

Diváci v debatě věřili víc současné viceprezidentce

Exkluzivní průzkum CNN a agentury SSRS po debatě ukázal, že převahu v debatě měla Harris. Celkem 63 procent respondentů považuje za vítěze střetnutí Harris. Zbylých 37 procent uvedlo, že lepší výkon předvedl Trump.

Trump navíc během debaty vyvolal dohady ohledně jeho zdraví poté, co si někteří diváci všimli jeho chraplavého hlasu. Mnozí podle listu Daily Mirror naznačovali, že se možná necítí dobře.

Kočičí dáma Taylor Swift podpořila Kamalu

Po debatě se pak Kamala Harris dočkala výrazné podpory. Tu ji vyjádřila jedna z největších popových hvězd současnosti Taylor Swift.

"V prezidentské volbě roku 2024 dám svůj hlas Kamale Harris a Timu Walzovi," vzkázala Swift svým téměř 300 milionům sledujících na Instagramu. "Myslím, že je rozvážnou a nadanou vůdkyní, a jsem přesvědčená, že můžeme v téhle zemi dosáhnout o hodně víc, když nás vede klid a ne chaos," uvedla 34letá zpěvačka o současné viceprezidentce.

Demokratického kandidáta na viceprezidenta Tima Walze pak v příspěvku označuje za politika, který po desetiletí hájí práva lidí LGBT+ a právo žen rozhodovat o svém těle. "Udělala jsem si o věcech obrázek a rozhodla jsem se. Vy si musíte udělat obrázek sami a volba je jenom na vás," dodala Swift.

Pod prohlášením se kromě svého jména podepsala také výrazem Childless Cat Lady neboli "bezdětná kočičí dáma". Odkazovala tím na výrok Trumpova volebního partnera J. D. Vance, který těmito slovy v minulosti kritizoval politiky Demokratické strany.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy