Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Oktagon 61 Love Island 2024

Česko zaplavily ničivé povodně: V Brně evakuovali nemocnici, na zatopené Moravě vyhlásili stav nebezpečí

V Pardubickém kraji se objevila voda na silnici.
Zdroj: HZS Pardubického kraje
Předchozí Další
+ Dalších 53 fotografií
Povodně

Kvůli hrozící vodě se dali hasiči do evakuace pacientů z Nemocnice bratří v Brně. Ti budou následně převezeni do jiných zdravotnických zařízení. Nebezpečí hrozí i v dalších místech republiky. V Moravskoslezském kraji je například vyhlášen stav nebezpečí, uvedl hejtman kraje Ivo Vondrák na sociální síti X.

V Moravskoslezském kraji byl krátce po poledni vyhlášen stav nebezpečí, jak stojí na sociální síti X. Vyhlásil ho hejtman kraje Ivo Hladík poté, co zasedala Ústřední povodňová komise.

„Povodňové orgány by měly vzít v potaz možnost extrémní povodně, kdy v oblastech Jesenicka, Krnovska a Opavska nelze vyloučit, že kulminační průtoky mohou přesáhnout úroveň 100leté povodně,“ uvedla komise podle webu TN.cz.

Evakuace nemocnice

Situace je vážná také v Brně. Z Nemocnice Milosrdných bratří začali hasiči evakuovat pacienty. „Provedli jsme evakuaci 10 pacientů z Nemocnice Milosrdných bratří. Pacienti jsou převezeni do jiného zdravotnického zařízení,“ uvedli dopoledne hasiči na sociální síti X.

Evakuace se má však dotknout až 180 pacientů. Hrozilo totiž, že se do areálu nemocnice dostane voda. Městské zařízení leží v záplavovém území u Svratky, jejíž hladina stoupá, jak se můžete přesvědčit v galerii. Neměla by se sice dle aktuálních predikcí vylít z koryta, nicméně může kanalizací vystoupat do suterénu, kde je zdroj elektřiny. Podobná evakuace jiné nemocnice v kraji momentálně nehrozí.

V České republice bude i v sobotu dál proměnlivě pršet. Na jihovýchodní polovině území, na horách na severu a severovýchodě naprší do 80 mm, v Moravskoslezském kraji kolem 150 mm. Ovšem nejvíce srážek má být v Jeseníkách. Tam naprší i kolem 200 mm.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy