Trendy
Karel Heřmánek Výměna manželek 2024 Clash of the Stars 9 Love Island 2024

Česko zpustošily ničivé bouře. Přívalové deště na jihu Čech vytopily domy, ulice se místy proměnily v divoké řeky

Bouřka ve Stachách.
Zdroj: X - ČHMÚ
Předchozí Další
počasí

Přes české území v neděli přešly silné bouřky. Ty udeřily podle serveru Novinky.cz nejdříve na Šumavě. Ve Stachách zasáhla obec velmi intenzivní bouřka s úhrny přes 80 milimetrů, která napáchala velké škody. Srážky rovněž omezily provoz pražského letiště.

Extrémní srážky v neděli odpoledne zkomplikovaly život na mnoha místech Česka. Výrazné škody napáchaly bouřky ve Stachách na Prachaticku nebo u Zbiroha na Rokycansku.

Stachy na Šumavě zasáhla podle meteorologů velmi intenzivní bouřka s úhrny patrně přes 80 milimetrů. Na Zbirožsku pak spadlo dle radarových odhadů i kolem 100 milimetrů.

„Voda je v několika objektech. Bouřka napáchala škody na soukromém i veřejném majetku,“ sdělil Novinkám starosta Stach Petr Lampa.

Bouřka ochromila pražské letiště

Bouřka s intenzivním deštěm dorazila také do Prahy, říčka Botič v Nuslích vystoupala kolem 17:00 na druhý povodňový stupeň. V Ruzyni podle meteorologů spadlo za hodinu kolem 60 milimetrů srážek, na letišti bylo na nezbytně nutnou dobu přerušeno odbavení, lze očekávat zpoždění letů, nebudou ale nijak zásadní. ČTK to řekla mluvčí letiště Eva Krejčí.

Hasiči pomáhají s odčerpáváním vody ze sklepů a komunikací, v Jeremiášově ulici vyprošťovali také auto uvízlé v laguně. ČTK to sdělil mluvčí hasičů Vojtěch Sosna.

Výstraha před možným výskytem velmi silných bouřek platí pro Prahu do pondělních 03:00. Na stanici Praha-Ruzyně spadlo za hodinu kolem 60 milimetrů srážek, řekl České televizi meteorolog Štefan Handžák. Krejčí potvrdila, že déšť byl na letišti intenzivní.

"Vliv to mít bude, zpoždění ale nebudou zásadní, už tak neprší," řekla ČTK Krejčí kolem 17:30. Cestujícím doporučuje sledovat informace o časech letů na webu letiště.

Komplikace na dálnicích

"Doposud jsme zasahovali u cca 45 událostí souvisejících s deštěm a na doporučení ČHMÚ monitorujeme Botič, na kterém byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity," sdělili hasiči na síti X.

Přívalový déšť působil komplikace i řidičům, po 15:30 zaplavil přívalový déšť na 18. kilometru dálnici D6. "Provoz byl možný pouze jedním pruhem," řekla ČTK mluvčí policie Vlasta Suchánková. Voda podle ní zaplavila i další silnice v regionu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy