Co způsobilo tragédii v Mostě? Expert mluví o fatální chybě podniku
Po tragickém požáru v restauraci U Kojota v Mostě lidé řeší, co bylo příčinou tragédie, kvůli níž o víkendovém večeru zahynulo šest lidí. V jedné z mosteckých facebookových skupin někteří spekulovali, že předzahrádka byla u restaurace "načerno". To však sám majitel podniku vyvrátil. Podle vyjádření experta a soudního znalce Radka Kislingera pro Seznam Zprávy ale bylo při způsobu umístění plynových hořáků "všechno špatně".
V sobotu zasáhla Most tragédie, jakou město nepamatuje. V noci výbuch a následný požár v restauraci U Kojota zanechal šest mrtvých a osm těžce zraněných lidí. Proč k tragédii došlo, to je tématem živých debat mezi místními.
"Nebyla to nehoda a přístavek byl postaven načerno," tvrdil v jedné z facebookových skupin Radek. To však majitel podniku Jan Bohuslav následně pro ČTK vyvrátil. Předzahrádka podle něj měla všechna potřebná povolení.
Hořáky měly být až příliš blízko u sebe
Další spekulace mířily k umístění plynových hořáků a tam už mohlo k pochybení dojít. "Když se podíváte na tu fotku a na návod těchto zařízení, je jasné, že to je úplně celé špatně," uvedl pro Seznam Zprávy expert a soudní znalec Radek Kislinger.
Doporučené video: Restaurace U Kojota v Mostě po výbuchu
Uskuteční se mimořádné kontroly
Ústecký kraj už inicioval mimořádné stavební kontroly u vybraných restaurací, kde se využívají mobilní plynová topidla. Na krajském úřadě se sejdou zástupci obecních živnostenských úřadů a stavebních úřadů z celého kraje v úterý.
Hejtman se dopisem obrátí na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s výzvou, aby podobné kontroly užívání plynových topidel v restauracích v celé republice provedl Hasičský záchranný sbor. Výsledky chce mít co nejdříve.
Policie podle Seznam Zpráv zahájila úkony pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.