Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Oktagon 61 Love Island 2024

Epidemiologové bijí na poplach. Nebezpečné opičí neštovice se šíří raketovou rychlostí, WHO vyhlásila nejvyšší stupeň varování

Z Afriky se šíří opičí neštovice.
Zdroj: Profimedia
Předchozí Další
+ Další fotografie
Varování

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila nejvyšší stupeň varování kvůli nové variantě virového onemocnění mpox (opičí neštovice, pozn.red.) v Africe. Tento krok však nemá žádné bezprostřední důsledky. Jeho cílem je především upozornit úřady na celém světě, aby se připravily na možné vypuknutí epidemie, jak uvádí web France24. 

Raketový nárůst pacientů s opičími neštovicemi znepokojil Světovou zdravotnickou organizaci. „Je to něco, co by nás mělo znepokojovat všechny... Potenciál dalšího šíření mimo Afriku je velmi znepokojivý,“ uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus podle webu France24.

Organizace vyhlášením „stavu ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu“ dala na doporučení nezávislých expertů.

Nejhorší je situace v Kongu

Od ledna 2022 se v šestnácti afrických zemích objevilo 38 465 případů opičích neštovic a 1456 nakažených zemřelo, jak uvádí ČTK. Letos je případů ve srovnání s loňským rokem o 160 procent více. Nejpostiženější je Kongo. V této zemi se nemoc poprvé objevila v roce 1970 a od začátku letošního roku zdravotníci evidují již více než 13.700 případů a 450 úmrtí.

Mpox, veřejně známý spíše jako opičí neštovice, je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem. Projevuje se vyrážkou s puchýřky, pacienti také trpí horečkami, případně pociťují celkové vyčerpání. Nemoc, která nejčastěji postihuje děti do 15 let, je smrtelná zhruba pro tři procenta nakažených.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy