Trendy
válka na Ukrajině Extrémní proměny Survivor 2025

eXtra vyvrací fake news: Místo řízku si dát červy a hmyz? EU nic takového nikdy nepřikázala

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com
vyvracíme fake news

Rozhodnutí Evropské komise nás donutí do jídelníčku přidat hmyz a pomalu přestat jíst maso. Právě tohle tvrdí některé příspěvky na internetu. Ve skutečnosti je však složení našeho jídelníčku čistě na nás, takže si v klidu můžeme dát řízek nebo sekanou. O problematice se pro eXtra.cz rozpovídala analytička Hedvika Ruszová z projektu České zájmy v EU.

V roce 2023 přidala Evropská unie na seznam schválených potravin další dva druhy hmyzu. Celkem jsou v EU tedy povoleny ke konzumaci čtyři druhy hmyzu. „To, že je jejich používání oficiálně povoleno, ale neznamená, že je nyní budeme automaticky a nevědomky konzumovat naskládané v hamburgerech místo hovězího masa,“ upozorňuje pro eXtra.cz analytička Hedvika Ruszová z projektu České zájmy v EU.

Jak je to s hmyzem v potravinách

Všechny žádosti o schválení každé takové „nové“ potraviny musí v Evropě projít schvalovacím procesem. Podle Evropské komise musí výrobce všechny hmyzí přísady na obalech řádně uvádět, aby zákazník věděl, že je ve výrobku hmyz a o jaký se jedná. Důvod je hlavně to, že někteří lidé mohou být na hmyzí protein alergičtí.

V Evropě je konzumace hmyzu možná novinka, ale pro skoro dvě miliardy lidí ve světě tvoří běžnou součást jídelníčku. A přináší navíc hned několik výhod pro lidské trávení, napomáhá třeba tomu, že se složky jídla lépe přeměňují na živiny. Navíc je jeho produkce šetrnější k životnímu prostředí. Hmyz je navíc i významným zdrojem bílkovin, množství je srovnatelné s drůbeží a rybami.

„To je důležité i kvůli změně klimatu. Ne proto, aby nám někdo nařizoval, že musíme přestat jíst maso, nebo že si místo řízku máme dát prášek z larev, ale proto, abychom měli co nejvíce možností, jak plnohodnotnou a výživnou potravu získávat,“ doplňuje Hedvika Ruszová.

Mění se klima i návyky lidí

Podle Organizace spojených národů bude do roku 2050 na naší planetě 9,8 miliardy lidí. V důsledku toho se očekává, že celosvětová poptávka po potravinách a krmivech naroste o 70 %. Už teď chov hospodářských zvířat pro maso tvoří velkou zátěž na spotřebu vody a půdy. Kvůli chovu dobytka se kácejí lesy, ubývá vody v krajině a chov samotný podle České televize zabere přes 80 % zemědělské půdy. Výsledkem je jen 18 % kalorií, které člověk spotřebuje.

Na to, co budeme v české kotlině pěstovat v budoucnu, budou mít vliv také teplotní změny způsobené klimatickou krizí. Zkracují se zimy, jara přicházejí čím dál dříve, rostliny také dříve kvetou. Jsou ale také zranitelnější, když po neobvykle teplých dnech přijdou ještě jarní mrazy. Například loni jarní mrazy ke konci dubna zničily téměř všechny květy ovocných stromů v Čechách a asi polovinu na Moravě, takže ovoce se pak neurodilo.

Navíc se mění i stravovací návyky lidí. Třeba humr byl dlouho považován za nežádoucí, neoblíbenou potravinu, která se často podávala jen ve věznicích. A později se z něj stala luxusní lahůdka.

Takže budeme moci jíst i nadále potraviny, na které jsme zvyklí, ale budeme moci využívat jako zdroj bílkovin například prášek z hmyzu. Svobodu rozhodovat o vlastním jídelníčku nám ale nikdo nebere a o tom, co jíme, budeme i díky evropským pravidlům dobře informováni.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy