Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Oktagon 61 Love Island 2024

Hon na premiéra Fialu: Zbabělec, vzkázal Zeman. Podrazák jeden fialová, přisadil si Pirát Ferjenčík

Petr Fiala schytává tvrdou kritiku za vyhazov Ivana Bartoše: Je to zbabělec, uvedl Miloš Zeman
Zdroj: Profimedia/Se souhlasem TV Prima/Koláž eXtra.cz
Předchozí Další
+ Dalších 6 fotografií
politická bouře

Rozhodnutí premiéra Petra Fialy odvolat Ivana Bartoše (Piráti) z postu ministra pro místní rozvoj vyvolalo na politické scéně bouřlivé reakce. Bartoš se dočkal zastání z nečekaných míst. "Nechová se jako předseda vlády, ale jako zbabělec," pronesl o Fialovi na CNN Prima News exprezident Miloš Zeman. Pirát Mikuláš Ferjenčík zašel v urážkách ještě dál.

Nečekaný konec ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), kterému měl celou věc říci premiér Petr Fiala (ODS) po telefonu, vyvolal na politické scéně velký rozruch. Část politiků kritizuje zejména způsob, jakým se Fiala Bartoše zbavil.

Miloš Zeman: Fiala se zachoval jako zbabělec

"Jestliže premiér české vlády jedná se svým ministrem, po skončení tohoto jednání mu nesdělí, že ho hodlá odvolat, a řekne mu to poté až telefonicky, nechová se jako předseda vlády České republiky, ale jako zbabělec," řekl například bývalý prezident Miloš Zeman na CNN Prima News.

"Krize vznikla začátkem července tohoto roku, když se ukázalo, že Bartoš zpackal stavební řízení. Kumulovala se tím, že premiér odmítal Bartoše odvolat a dával mu náhradní termíny, nejdříve do konce srpna, pak do konce září. Najednou si to však rozmyslel a Bartoše odvolal, dokonce pak velmi ponižujícím způsobem," pokračoval Zeman s tím, že on sám ve funkci premiéra prý nikdy nejednal tak ponižujícím způsobem jako současný předseda vlády.

Nit suchou nenechal ani na ministru zahraničí Janu Lipavském. "To, že ministr Lipavský opouští Piráty zřejmě proto, aby mohl i nadále zůstat ministrem zahraničí, svědčí o situaci uvnitř strany, kterou jsem dříve kritizoval. Teď poprvé mi je jich trochu líto,“ dodal Zeman.

Mikuláš Ferjenčík: podrazák jeden fialová

Ještě ostřeji se vyjádřil jeden z lídrů Pirátů Mikuláš Ferjenčík. "Když se chcete rozejít s holkou, tak říct jí to do očí je naprostý minimum základní lidský slušnosti. Podrazák jeden fialová. P.S. S ODS jsme fakt nechodili, to byl sňatek z rozumu," napsal na sociální síti X. "Když vám ráno někdo podá ruku, a za pár hodin vám zavolá, že je všechno jinak, je to podraz. Premiér porušil vše, co o podobných situacích stálo v koaliční smlouvě. A nezachoval si ani základní lidskou slušnost," přisadila si na premiérovu adresu místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Sám Fiala se hájí tím, že Bartoše prý na problém upozorňoval dlouhou dobu a nešlo o rozhodnutí z hodiny na hodinu.

"Měsíce jsme Ivana Bartoše s kolegy ve vládě hájili v naději, že digitalizace stavebního řízení bude plně fungovat. Bohužel se tak nestalo. A to ani po třech měsících od jejího spuštění. Nemohl jsem už na nic čekat. Pokud bych ho neodvolal včera, musel bych ho odvolat dnes, příští týden či někdy později. Tuto agónii jsem již nechtěl absolvovat. Bylo by to neodpovědné," napsal na síti X.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy