Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Oktagon 61 Love Island 2024

Hrůzné řádění Putinem omilostněných vrahů. Jeden skákal těhotné partnerce po břiše, další zavraždil seniorku a hned ho zase pustili

Vojáci Wagnerovců na Ukrajině.
Zdroj: profimedia
Předchozí Další
+ Dalších 6 fotografií
rusko

V Rusku se množí šokující případy propuštěných trestanců, které naverbovala tamní armáda a již po návratu z bojiště na Ukrajině páchají další ohavné činy. Jeden muž je podle tamního ministerstva vnitra podezřelý z vraždy jedenáctileté dívky z Nižného Tagilu na Urale. Už dříve byl přitom odsouzen za zneužití. Další měl dokonce drastickým způsobem zabít svou těhotnou partnerku. Před smrtí jí mimo jiné skákal na břiše.

V poslední době se v Rusku šíří případy propuštěných trestanců, kterým stát zajistil ukončení trestu výměnou za účast ve válce na Ukrajině. Po návratu z fronty však tito kriminálníci páchají zvěrstva.

Vrátil se z války a pak zabil jedenáctiletou Nasťu

Moskevská policie tak nedávno zadržela podezřelého z vraždy jedenáctileté dívky z Nižného Tagilu na Urale. Muž, jenž byl dříve odsouzen za znásilnění, se nedávno vrátil z války na Ukrajině, jak uvedla mluvčí tamního ministerstva vnitra Irina Volková. Ta na sociální síti zveřejnila video s dotyčným podezřelým "ze zvláště těžkého zločinu".

O zmizení 11leté Nasti, které nedávno zemřela matka, informoval na konci srpna její otec. Po čtyřech dnech pátrání se dívka našla mrtvá ve sklepě domu, ve kterém žila. Z vraždy je podle místních médií podezřelý 40letý soused Vladimir, který byl v roce 2020 odsouzen za znásilnění a sexuální násilí; podrobnosti k případu ale byly utajeny.

Vladimir se měl podle místních zdrojů během odpykávání trestu nechat naverbovat do války proti Ukrajině a po podepsání kontraktu jej prezident Vladimir Putin omilostnil. Nyní se bývalý trestanec znovu chystal do války, z Moskvy prý chtěl odletět do Čečenska, aby tam podepsal nový kontrakt.

Podezřelý byl po zatčení přepraven zpět do Sverdlovské oblasti na Urale k vyšetřovacím úkonům, uvedla mluvčí ministerstva vnitra bez dalších podrobností k případu.


V Rusku nejde o ojedinělý případ, kdy se zločinu dopustil válečný veterán, který byl dříve odsouzen a odpykání celého trestu se vyhnul zverbováním do války proti Ukrajině. Původně trestance do války verbovala pouze soukromá žoldnéřská armáda, známá jako Wagnerova skupina, ale posléze se této praxe chopilo ministerstvo obrany. Mluvčí Kremlu svého času vysvětloval tuto praxi omilostňování mnohdy brutálních zločinců prezidentem Vladimirem Putinem jako příležitost pro odsouzené ke smytí viny vlastní krví.

Žoldnéř znásilnil penzistku, už je znovu na svobodě

Minulý měsíc média informovala o případu nyní 29letého Ivana Rossomachina, který byl v roce 2020 odsouzen ke 14 letům za vraždu, ale z vězení se dostal odchodem do války proti Ukrajině v řadách ruských žoldnéřů. Po návratu z fronty byl znovu odsouzen - za znásilnění a vraždu 85leté penzistky. Nyní jej znovu propustili z trestanecké kolonie, protože podepsal kontrakt s ruským ministerstvem obrany, a znovu jej poslali do války proti Ukrajině. V trestanecké kolonii nestrávil ani půl roku.

"Je to pravděpodobně první případ, kdy zverbovaný trestanec podruhé uniká odpykání trestu odesláním na bojiště," napsal zpravodajský kanál Ostorožno novosti s odvoláním na dopis ředitele trestanecké kolonie.

Muž skákal těhotné na břiše a křičel, že není hodna nosit jeho dítě

Poslední brutální případ se stal ve městě Omsk. Tam tento týden odsoudil Oblastní soud Sergeje Kozlova, bývalého žoldáka Wagnerovy skupiny, na 19 let v trestanecké kolonii za brutální vraždu těhotné ženy.

Obžaloba podle webu Horizontal Russia uvedla, že v prosinci 2023 zabil Sergej Kozlov svou 18letou partnerku Darju po konfliktu na domácím večírku, přičemž hádku vyvolalo to, že žena muži rozbila reproduktor.

Kozlov opakovaně udeřil Darju do hlavy reproduktorem, kopal do ní a napadal svědky, kteří se pokusili zasáhnout. Pak skočil na její hruď a břicho a křičel, že není hodna nosit jeho dítě.

Kozlov v minulosti útočil sekerou

V červenci 2021 byl Kozlov odsouzen na 6,5 roku v trestanecké kolonii za ublížení na zdraví. Tehdy měl napadnout ženu a její dceru sekerou. Poté se Kozlov připojil k wagnerovcům a šel do války. Domů se vrátil v létě 2023.

Vězni verbovaní ruskými úřady do bojů na Ukrajině přežívají na frontě ještě kratší dobu, než tomu bylo u trestanců působících v řadách Wagnerovy skupiny. Vyskytují se i případy, kdy vězni umírají v prvních dvou týdnech po odjezdu z nápravného zařízení, což svědčí o tom, že se jim nedostalo ani základního výcviku.

V dobách, kdy na Ukrajinu posílala trestance Wagnerova skupina Jevgenije Prigožina, který zahynul při záhadné letecké katastrofě krátce po vzpouře proti Moskvě, absolvovali vězni dva týdny výcviku a pět a půl měsíce v přední linii. Poté následovalo propuštění na svobodu. Na to ale v mnoha případech nedošlo. Polovina wagnerovců nyní umírá do tří měsíců od podepsání smlouvy.

Vězni zrekrutovaní ministerstvem obrany do trestaneckých oddílů zvaných Štorm-Z měli ve zdokumentovaných případech ještě menší výdrž. Polovina všech padlých zemřela během prvních osmi týdnů na frontě.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy