Kapr může zkazit Vánoce: Záchranář má trik, co dělat, když se kost zasekne v krku
Kapr je oblíbenou vánoční pochoutkou, ale po požití může jít o život. Stačí, aby se jedna malá kůstka zasekla v krku, a místo poklidné večeře může přijít vážné ohrožení zdraví. Záchranář Roland Laca radí, jak se takovým nepříjemnostem vyhnout, pro tvnoviny.sk.
Vánoce a kapr jsou pro mnoho Čechů neodmyslitelnou součástí Štědrého večera. Tento tradiční pokrm však může zkazit nejen atmosféru, ale i vážně ohrozit zdraví. Stačí, aby se jedna malá kůstka zasekla v krku, a rodinná večeře se může rázem změnit v dramatickou situaci. Záchranáři radí, jak předejít nehodám a co dělat, když k tomu dojde, jak informoval také web TN.cz.
Kůstka kapra může pořádně zavařit
"Pokud během jídla ucítíte kůstku v krku, zajezte ji kouskem chleba. Kost se do něj obalí a projde do žaludku, kde se nakonec rozloží,“ radí záchranář Roland Laca pro tvnoviny.sk. Tento jednoduchý trik může ušetřit spoustu problémů, ale pokud nepomůže a bolest přetrvává, je čas vyhledat odbornou pomoc. "Pokud máte problémy s polykáním nebo dýcháním, rozhodně nečekejte a okamžitě vyhledejte lékaře,“ naléhá odborník.
Rozhodně se však nesnažte kost vytahovat sami. "Riziko poškození jemných tkání v krku je vysoké. Může to vést k ještě větším komplikacím,“ varuje. Jak se tedy vyvarovat nepříjemnostem u štědrovečerní večeře? I na to známe odpověď.
Prevence
Lékaři se každoročně připravují na zvýšený počet případů o Vánocích. "Nejlepší prevencí je jíst pomalu a opatrně, ale nejlepší je volit pokrm bez kostí,“ doporučuje záchranář. Pokud se tedy rozhodnete na Štědrý večer pochutnat si na kaprovi, buďte opatrní a dejte si pozor na nebezpečné kosti, které mohou Vánoce místo radosti proměnit v horor.