Konec oblíbených limonád? WHO plánuje označit sladidlo aspartam za rakovinotvorné
Jedno z nejpoužívanějších umělých sladidel na světě, aspartam, bude Světovou zdravotnickou organizací (WHO) označeno za „potenciálně rakovinotvornou“ látku. Uvádí to agentura Reuters. Látka se používá ke slazení žvýkaček nebo sycených limonád, včetně Coca-Coly Light, dodává agentura. Užívá se i v jogurtech Müller Light. Výrobci sladidel tento krok kritizují.
Sladidlo se dostalo na trh už v 80. letech 20. století, proto se očekává, že tato zpráva pravděpodobně výrazně změní světový trh s potravinami, píše britský list Mirror. Posudek, který podle informací Reuters v červenci zveřejní Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) působící při WHO, má na základě všech zveřejněných důkazů posoudit, zda určitá látka představuje potenciální nebezpečí, či nikoli.
Závěry IARC neříkají, jaké množství výrobku nebo látky může člověk bezpečně zkonzumovat. K tomu se vyjadřuje jiný expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA). Klíčové jsou také výroky národních regulačních orgánů.
Kauza „Roundup“
„Je důležité si uvědomit, že to, že něco může způsobit rakovinu, ještě neznamená, že se tak automaticky stane, pokud jste tomu vystaveni. Jed dělá až dávka. Například víme, že UV záření ve slunečním světle způsobuje rakovinu, proto se na pláži natíráme opalovacím krémem. Ale když jdeme ven v zimě, opalovací krém si nenatíráme, přestože jsme stále vystaveni slunečnímu záření. Proč? Protože v zimě je dávka nižší,“ říká například Oliver Jones z královské univerzity (RMIT) v Melbourne.
Stanovisko IARC ale ovlivňuje veřejné mínění a může přispět k tlaku na výrobce dotčených potravin. Podobná prohlášení IARC v minulosti u různých látek vyvolala mezi spotřebiteli obavy z jejich používání. Vedla také k soudním sporům a přiměla výrobce přepracovat receptury a používat alternativy kritizovaných látek. Například v roce 2015 označila IARC herbicid glyfosát (známý jako Roundup) za „pravděpodobně rakovinotvorný“, což mělo dopad na mnoho firem.
Výrobci sladidel kritizují výzkum
Možnou škodlivostí aspartamu se aktuálně zabývají oba zmiňované orgány. Svá stanoviska zveřejní ve stejný den, 14. července. Podle zdroje agentury Reuters se oba dokumenty budou vzájemně doplňovat a představují „první zásadní krok k pochopení rakovinotvornosti“.
Činnost IARC kritizují výrobci sladidel. „IARC není orgánem pro bezpečnost potravin a její hodnocení aspartamu není vědecky komplexní a je do značné míry založeno na široce zdiskreditovaném výzkumu,“ uvedla Frances Huntová-Woodová, generální tajemnice Mezinárodní asociace výrobců sladidel.
Od roku 1981 JECFA uvádí, že aspartam je bezpečný, pokud jeho spotřeba nepřesáhne jisté denní limity. Pro člověka o váze 60 kilogramů je tato hranice mezi 12 a 36 plechovkami dietních limonád, číslo závisí na množství aspartamu v nápoji. Nahrazení aspartamu není jednoduché ani kvůli vyvážení chuti. Společnost Pepsico odstranila aspartam z limonád v roce 2015, o rok později ho vrátila zpět, aby ho v roce 2020 opět odstranila, uvedla agentura Reuters.