Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Oktagon 61 Love Island 2024

Maminka do babyboxu ve Svitavách odložila malého chlapečka. Miminko dostalo krásné jméno

Babybox v Polsku
Zdroj: Profimedia
babybox

Babybox ve Svitavách zachránil další miminko. Maminka do něj v sobotu vložila za asistence kolemjdoucí sestřičky malého chlapečka. Jak pro ČTK uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess, miminko je v pořádku a dostalo krásné jméno. 

Dnes nalezený chlapec byl oblečený v modrém svetříku a zabalený v bílé zavinovačce. "Paní vrátná mi vyprávěla, že děťátko přivezlo auto a maminka požádala kolemjdoucí sestřičku, aby jí pomohla otevřít babybox," uvedl Hess. Dítě pojmenoval podle svého nedávno zesnulého přítele a mecenáše Karla Severina, restaurátora brněnských památek.

Chlapeček je osmým dítětem nalezeným letos v některém z babyboxů v Česku. Ve schránce umístěné ve svitavské nemocnici je od jejího zprovoznění druhým nalezencem. "Skóre kluci versus holčičky upravil na 122:146," dodal Hess.

Babyboxy mají i kritiky

Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

V Česku je 88 babyboxů. Další schránky chce Hessův spolek otevřít 5. listopadu na poliklinice na Denisově nábřeží v Plzni a 5. prosince v litoměřické nemocnici.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy