Trendy
Karel Heřmánek Love Island 2024 Výměna manželek 2024 Clash of the Stars 9

Mozek v krizové situaci selhává, říká odborník: Rady, co dělat při teroristickém útoku

Při teroristickém útoku platí jedno, říká Jakub Otipka: Důležité je nezamrznout
Zdroj: Se souhlasem Jakuba Otipky/Profimedia.cz/Koláž eXtra.cz
terorismus

Hrozba teroristického útoku se už nevyhýbá ani Česku. Ve vazbě je nyní šestadvacetiletý cizinec, který je obviněn ze žhářského útoku na autobus v Praze 9. Jak se chovat v případě, že vidíme něco podezřelého nebo se ocitneme v takovéto krizové situaci? Na tyto a další otázky odpovídal pro eXtra.cz odborník na sebeobranu Jakub Otipka.

Terorismus je hrozba, se kterou musíme počítat i v Česku. Svědčí o tom kauza z posledního týdne, kdy policie zadržela šestadvacetiletého cizince v souvislosti se žhářským útokem na autobus v garážích na Praze 9. Za teroristický útok mu hrozí až výjimečný trest včetně doživotí.


Jakub Otipka: Nejdřív utečte, schovejte se a až pak bojujte

Jak se chovat v případě, že vidíme něco podezřelého? "Základní poučka zní see something say something. Takže hned to oznámit někomu kompetentnímu, což je policie," vysvětluje pro eXtra.cz odborník na sebeobranu Jakub Otipka a pokračuje. "Existuje metodika, která se aplikuje i v Česku – run, hide and fight – uteč, schovej se a bojuj. Není to něco uměle vytvořeného. Odborníci zkoumali, co těm lidem v krizových situacích pomáhá a jaké jsou strategie přežití. Přišli s jednoduchým konceptem, který vychází z přirozených reakcí a strategií našeho mozku, když jsme pod stresem," pokračuje.

Pokud už jsme svědky nečekané události, je podle Otipky nejlepší jít hned pryč. "Náš mozek nám říká buď uteč, bojuj, nebo zamrzni a ten základ je se vyhnout tomu zamrzání. Když jsme zkoumali ty incidenty, tak u běžných civilistů nebo i členů ozbrojených složek málokdy lidé vidí ten samotný útok. Oni vidí někoho utíkat nebo slyší výbuch. Základ by měl být ne se tam jít podívat a řešit to, ale jít pryč," říká trenér kurzů sebeobrany.

Na sebeobranu použít cokoliv po ruce

Náš mozek nás podle něj v podobných situacích občas zradí. "Ten mozek v tomhle selhává nejvíc ve vyhodnocování těch věcí, které se nám nedějí každý den. Mozek nechce uvěřit, že se něco takového děje. První je tedy dostat se do bezpečí. Pokud někdo střílí nebo útočí nožem, tak pokud nemohu utéct, tak se schovávám, a pokud čelím bezprostřednímu ohrožení, tak bojuji, ale není to něco, co bychom preferovali. My připravujeme lidi na něco, k čemu by nemělo dojít a měli by se tomu snažit za každou cenu vyhnout," dodává.

Pokud už nemáme jinou možnost než se případnému útočníkovi postavit, doporučení Otipky zní používat běžné předměty. Třeba pepřový sprej. "V USA ochranka v kampusech zpacifikovala útočníka se zbraní pepřovým sprejem. Pokud ho nemáme, tak cokoliv, co máme po ruce," vysvětluje.

"Z mé zkušenosti, když jsme to simulovali v bezpečném prostředí, tak nikdy se nám nestalo, že by to lidé brali vážně. Lidé neberou v potaz, že by se to mohlo stát, a tam vidím největší problém," říká Otipka s tím, že náš mozek se snaží situaci zracionalizovat a nevidí hned v případných varovných zvucích možné nebezpečí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy