Nejhorší jídla světa: Dostala se tam i dvě česká, jedno z nich jíte na Štědrý večer
Žebříčky nejlepších jídel nebo kuchyní světa jsou známé, ale co takhle žebříček těch nejhorších pokrmů na planetě? Web Taste Atlas pravidelně sestavuje obojí. Aktuálně seznamu vévodí islanský pokrm Hákarl, což je fermentované žraločí maso. Do první třicítky se však dostala i dvě česká jídla.
Mnoho lidí si pamatuje rýžový nákyp ze školních kuchyní, kde se z tohoto pokrmu často stala nevábná břečka. Tyto pamětníky proto možná nepřekvapí, že se toto jídlo dostalo mezi sto nejhorších pokrmů na světě, ačkoliv se dá udělat i mnohem chutnějším způsobem.
Druhé z českých jídel, které se dostalo do tohoto "prestižního seznamu" serveru Taste Atlas, však možná vyvolá větší překvapení. Jde o rybí polévku, která je v Česku tradiční součástí štědrovečerní tabule. Nákyp se umístil na 21. a rybí polévka na 19. místě.
Nejhnusnější na světě je zakopaný islandský žralok
A jaké jídlo si vysloužilo v seznamu prvenství? Jde o tradiční islandskou pochoutku Hákarl. Ta se skládá z masa žraloka malohlavého neboli grónského. Krev tohoto žraloka obsahuje velké množství močoviny, takže je jejich maso pro člověka jedovaté a vyžaduje zvláštní úpravu.
Ta spočívá v kvašení pod velkým tlakem, při kterém z něj škodlivá tekutina vyteče. Podle webu cestovinky.cz se maso ještě od dob vikingů zahrabávalo do písku. Dnes se místo toho ukládá do speciálních plastových kontejnerů, kde fermentuje zhruba 4–6 týdnů. Následně se kousky masa nařežou na plátky, které zavěsí venku do průvanu.
Ještě minulý týden však žebříčku (lidé v něm mohou hlasovat a proto se jeho pořadí mění) kraloval ruský salát Indigirka.