Trendy
Karel Heřmánek Love Island 2024 Výměna manželek 2024 Clash of the Stars 9

Nové detaily o atentátu na Trumpa: První slova Donalda a zpochybnění práce policie

Donald Trump přežil atentát. Útočník vystřelil sedm krát.
Zdroj: Profimedia
Předchozí Další
+ Dalších 6 fotografií
atentát

Donald Trump popsal, jak si uvědomil že se stal obětí atentátu, a dnes všem poděkoval za jejich modlitby. Také vyzdvihl práci policie, ta ale bude prošetřována. Lidé totiž tvrdí, že ji upozorňovali na střelce na střeše předem, ale marně. Říká to podle BBC například svědek střelby George Smith. 

Byl jsem postřelený kulkou, která mi prorazila horní část pravého ucha. Okamžitě jsem věděl, že něco není v pořádku, protože jsem uslyšel svištění, výstřely a cítil jsem, jak mi kulka proráží kůži. Hodně jsem krvácel, takže jsem si uvědomil, co se děje," popsal Donald Trump. V neděli pak v dalším příspěvku poděkoval všem za jejich modlitby a vyslovil naději na brzké uzdravení postřeleného návštěvníka mítinku. Rodině dalšího muže zabitého při přestřelce vyjádřil upřímnou soustrast.

FBI podle ČT24 zahájila vyšetřování střelby v tom smyslu, že se bude zabývat i policejním zásahem. Někteří svědci totiž tvrdí, že policisty na střelce upozorňovali s předstihem, ti ale nezareagovali. Vyšetřování může trvat týdny až měsíce.


Svědci na střelce upozorňovali. Marně

Svědek Greg Smith popsal, že atentátníka viděl už několik minut před útokem a okamžitě zalarmoval policisty na místě. Pro stanici BBC uvedl, že ho šokoval jejich laxní přístup. Trump v té chvíli mluvil už asi pět minut. "Viděli jsme muže, jak leze po střeše, viděli jsme, že má pušku. upozornili jsme na něj policii. Nechápu, proč hned nestrhli Trumpa z pódia. Nechápu, proč policie nebyla na střechách v okolí. Není to tu velké. Je to selhání ochranky," řekl Greg BBC.

"Ukazoval jsem na něj aspoň dvě nebo tři minuty, členové tajné služby na nás koukali, jak ukazujeme na střelce, a najednou zaznělo pět výstřelů,“ dodal.

Střelce na střeše viděl také Ben Macer, který lokální televizi KDKA vylíčil, že o tom řekl strážníkovi. "Když jsem se otočil, abych šel zpátky, kde jsem byl, už začaly výstřely a pak to byl prostě chaos," uvedl.



Otázky ohledně bezpečnostních opatření přicházejí také od amerických komentátorů a politiků. Republikánský kongresman James Comer ještě v sobotu večer vyzval ředitelku tajné služby Kimberly Cheatleovou, aby přišla za týden vypovídat ve Sněmovně reprezentantů. Trump a jeho blízcí nicméně bezprostředně po útoku děkovali bezpečnostním složkám za rychlou reakci.




Související články

Další články

Nejnovější kauzy