Trendy
Karel Heřmánek Love Island 2024 Výměna manželek 2024 Clash of the Stars 9

OBRAZEM: Letní sídlo prezidenta Pavla plné přepychu. Historické kousky, soukromý kurt i palmový skleník

Zámek v Lánech.
Zdroj: koláž eXtra.cz/Pavel Dvořák
Předchozí Další
+ Dalších 31 fotografií
foto

Léto je tady a manželé Pavlovi zavítali na své druhé sídlo. Na zámku v Lánech se přivítali ve středu se 150 obyvateli, kteří jsou aktivní ve svých regionech a napomáhají jejich rozvoji. Při té příležitost měla redakce eXtra možnost prošmejdit letní prezidentské sídlo. Vy ho můžete prozkoumat prostřednictvím našich fotek.

Barokní zámek v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy je od roku 1921 oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky. Nyní ho může využívat současný prezident Petr Pavel spolu se svou ženou Evou.

Tento týden ho manželé využili pro setkání s občany, kterého se zúčastnil i fotoreportér eXtra.cz. Ten měl v rámci akce příležitost prozkoumat jak zámek, tak i okolí.

Prohlídka vyjde na pár stovek

Uvnitř sídla se nachází například Masarykův salonek, Masarykova pracovna, Hudební salon, Žlutý audienční salon nebo Modrá jídelna. Uvnitř jsou opravdové skvosty, najdete zde například velké čínské vázy, portréty habsburských arcivévodů či klavír. K zámku patří rovněž rozlehlý park, tenisový kurt, altánek, zámecké kaple a palmový skleník z roku 1879. Jak to uvnitř i venku vypadá, se můžete podívat v galerii.

Když jsou zrovna manželé Pavlovi na Pražském hradě nebo v zahraničí, je možné zámek navštívit. Zájemci o komentovanou prohlídku se však musí přihlásit přes rezervační systém. Dospělý zaplatí za prohlídku 200 korun, děti (od 2-16 let) a senioři 100 korun. Rodinné vstupné pak vyjde na 400 Kč. Pokud by vás zajímal park, ten je v červenci a srpnu otevřen od 9:30 do 20 hodin. Vstup do něj je volný, jak se uvádí na oficiálních stránkách.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy