Trendy
Karel Heřmánek Love Island 2024 Výměna manželek 2024 Clash of the Stars 9

Otrávený dopis i smrtelná objetí: Vůdce třetí říše přežil 42 atentátů, ten nejznámější byl zfilmován

Adolf Hitler: Podepsal smlouvu s ďáblem? Vůdce třetí říše přežil 42 atentátů
Zdroj: Profimedia.cz
Předchozí Další
+ Dalších 5 fotografií
historie

Uplynulo už 80 let od neúspěšného atentátu na Adolfa Hitlera, který podnikla skupina německých důstojníků. Exploze nastražené bomby však vůdce třetí říše jen zranila. Pokusů o jeho odstranění však bylo mnohem víc, jak uvádí web Medium.

Druhá světová válka mohla skončit daleko dříve. Na Adolfa Hitlera byla totiž podle webu Medium připraveno 42 atentátů, ze kterých však vždy vyvázl pouze s lehkým zraněním.

Politik Ludwig Assner se ho v roce 1932 pokoušel odpravit otráveným dopisem, švýcarský student teologie Maurice Bavaud ho chtěl zase o šest let později zastřelit během přehlídky.

Generálmajor Rudolf von Gersdorff se v roce 1943 rozhodl sebeobětovat a s kapsami naplněnými výbušninami hodlal vůdci věnovat smrtelné objetí. Stejný plán měl v témže roce i Major Axel von dem Bussche, který si do uniformy schoval nášlapnou minu.


Operace Valkýra

Od toho nejznámějšího uplynulo už dlouhých 80 let. Plán byl 20. července roku 1944 takový: podplukovník Claus von Stauffenberg měl umístit do vůdcovy poradní místnosti přezdívané Vlčí doupě kufřík s výbušninou. Došlo však ke komplikacím, se kterými nepočítal.

Změnilo se místo konání schůzky, porada se na poslední chvíli přesunula ven do dřevěného domku. Dalším zádrhelem byl fakt, že Stauffenberg nestihl dokončit sestavení bomby, protože byl vyrušen. Trhavina v kufříku tak byla poloviční. Ani tak to nevzdal a aktovku dal k židli, kde měl sedět Hitler, uvádí web History.


Atentát inspiroval filmaře

Záhy voják odjel do Berlína, aby spolu se spiklenci spustili operaci Valkýra. Ačkoliv bomba explodovala a zabila čtyři muže, vůdce mezi nimi nebyl. Ten vyvázl pouze s pochroumanou rukou. Celý pokus o převrat byl tak zmařen. Pučisté byli popraveni, někteří spáchali sebevraždu.

Režisér Bryan Singer natočil o atentátu film Valkýra. Roli Stauffenberga v něm ztvárnil Tom Cruise, po jehož boku zářily i britské hvězdy Kenneth Branagh a Bill Nighy. Na ČSFD sesbíral snímek 82 %.

Adolf Hitler se nakonec ze světa odpravil sám. Sebevraždu spáchal v bunkru na zahradě říšského kancléřství 30. dubna 1945. Spolu s ním zemřela i jeho žena Eva Braun, kterou si těsně předtím vzal.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy