Trendy
Karel Heřmánek Výměna manželek 2024 Clash of the Stars 9 Love Island 2024

Petr Pavel dostal za uši za kritiku Ruska: Měl by myslet jako generál, zpražil ho Šándor

Vladimír Putin, Andor Šándor a Petr Pavel
Zdroj: Denisa Bartoňová/eXtra.cz + profimedia / koláž: eXtra.cz
Předchozí Další
+ Dalších 6 fotografií
NESPOKOJENOST

Prezident Petr Pavel (62) na nedávné bezpečnostní konferenci Globsec v Praze naznačil, že totalitní Rusko je od vpádu na Ukrajinu slabší a zranitelnější. Jeho prohlášení se ale nelíbí generálu Andoru Šándorovi. „Neměl by zapomínat na to, že je generál,“ řekl eXtra.cz.

Petr Pavel: Rusko je slabší. Nesmysl, diví se Andor Šándor

„Otevřený konflikt je katastrofální cestou pro každého. Platí to i pro Rusko, které je určitě slabší a křehčí dnes než před rokem 2022,“ sdělil podle webu Seznam Zprávy český prezident Petr Pavel.

S tím ale nesouhlasí generál Andor Šándor.

„Myslím si, že prezident by měl potvrdit to, že je generálem, a z hlediska toho by měl uznat, že ruská armáda je jinou armádou, než jakou byla v době vpádu na Ukrajinu,“ sdělil eXtra.cz bezpečnostní poradce.

A svou myšlenku dál rozvinul.

„V mnohém je lepší. Že boj vedou způsobem, jakým ho vedou, to znamená rozbití ukrajinských pozic a pak postup přes ně dál, že nenasazují velké formace, aby chránili lidské životy, to skutečně nemusí být znakem toho, že jsou slabí,“ sdělil našemu webu.


Rusové se poučili, tvrdí odborník

„V mnohém přešli na válečnou výrobu. Důstojníci i generálové a řadoví vojáci se toho během té doby spoustu naučili, koneckonců stejně se toho hodně naučili i Ukrajinci,“ vypichuje.

„Ani izolace Ruska na mezinárodní politické scéně zdaleka není taková. My si tu sice říkáme, že jim zbyla jen Čína, Severní Korea a Írán, tak to přece ale ve skutečnosti není. Samozřejmě někdo je bližší kamarád, někdo je jím méně, podstatné je ovšem to, že i řada velkých zemí s Ruskem nepokrytě obchoduje. Indie ho například naprosto nezbytně potřebuje, z hlediska řady věcí, včetně vytváření protiváhy Číně,“ zůstává k situaci skeptický Andor Šándor.


Sankce nefungují?

„Co se týče ekonomiky, je vidět, že sankce nezafungovaly, ruští obyvatelé mají od roku 2022 čtrnáct procent nárůst platů. Nemyslím si, že tohle vše značí slabší Rusko,“ sděluje svůj názor generál.

Je třeba ovšem připomenout, že pokud by skutečně nefungovaly, nepodmiňuje jejich zrušením Vladimir Putin ukončení války. A jsou tací, kteří tvrdí, že ruská ekonomika na sankce bolestivě doplácí, jak informuje například web Info.cz.

Ale zpět k bezpečnostnímu odborníkovi.

„Měli bychom si tedy dávat pozor, aby to, co tvrdíme, nebylo ve stylu přání otcem myšlenky. Byl bych velmi opatrný s určitými prohlášeními. Ohledně západního světa jsou jejich vztahy zcela jistě rozmlácené, ale netvrdil bych, že kvůli tomu je Rusko slabší,“ doplnil pro eXtra.cz Andor Šándor.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy