Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Výměna manželek 2024 Love Island 2024

Plat pro Evu Pavlovou budí emoce: S Václavem jsme si vše hradili sami, reaguje Havlová

Dagmar Havlová o platu pro Evu Pavlovou: My s Václavem jsme si vše hradili sami, tvrdí
Zdroj: koláž eXtra.cz/Pavel Dvořák, herminapress
Předchozí Další
+ Dalších 7 fotografií
reakce

Plánované finanční ohodnocení pro první dámu budí u české veřejnosti velké emoce. Současná prezidentova choť Eva Pavlová by měla podle novely zákona dostávat paušální náhradu výdajů ve výši 92 250 korun. Část veřejnosti návrh podpořila, jiní jej považují za zbytečný. Do debaty nyní vstoupila také Dagmar Havlová. Na sociálních sítích se ohradila, že ona nikdy o peníze nežádala a vše si s manželem Václavem Havlem hradili sami.

„Donesla se ke mně informace z médií, že jsem údajně požadovala i já finanční odměnu za vykonávání služby na Hradě v době, kdy byl manžel prezidentem republiky. Tato informace se nezakládá na pravdě. Je nepravdivá, lživá a zavádějící,“ napsala ve svém vyjádření na Instagramu Havlová.

Všechny výdaje na reprezentaci doma i v zahraničí, stejně jako náklady spojené s pobytem na zámku v Lánech a bydlení ve vlastním domě byly výhradně hrazeny z našich vlastních finančních prostředků. A rozhodující léta mi nebyla započtena do důchodu, i když jsem zastávala činnost, která patřila funkci ombudsmana a jeho kanceláře. Ta byla zřízena v roce 2000,“ uvedla vše na pravou míru někdejší první dáma.

Práce jako každá jiná

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Mnozí Havlovou podpořili a ocenili její odvedenou práci. „Nemáte zapotřebí se nikterak obhajovat. Dávala jste do toho srdce,“ podpořila Havlovou influencerka Ornella Koktová. Podobně reagovala také zpěvačka Bára Basiková. „Dášenko, tohle ignoruj. Ty nejsi povinna se z takových věcí zpovídat,“ napsala.


Uživatelé sociálních sítí se shodli na tom, že pozice první dámy by měla být finančně ohodnocena. Stejně tak by se měla odpracovaná léta započítávat do důchodu. „Dokud se tato kauza nerozvířila, nikdo z nás ani netušil, že první dámě se odpracovaná léta nezapočítávají do důchodu. Je to podle mě práce jako každá jiná, a pokud pomineme plat, do důchodu by se započítávat měla, stejně jako mateřská dovolená,“ uvedla Monika Matochová.

„Je to smutné, že partnerka prezidenta, která věnuje veškerý svůj čas, nedostává plat a sociální a zdravotní pojištění. Nechci být sýček, ale kdybychom měli prezidentku, dozajista by kolem náhrad pro jejího partnera nebyla taková mela,“ podpořila diskuzi také Jitka.

Hrad novelu uvítal

O plánu zavést finanční ohodnocení pro partnerku či partnera hlavy státu informoval jako první deník Blesk. První dámy dosud neměly nárok na vlastní náhrady výdajů spojených s jejich postem a tato pozice není ani ukotvena v právním řádu. Počítá se přitom s tím, že první dáma doprovází prezidenta v Česku i v cizině nebo se třeba věnuje charitativní činnosti.

Hrad chystanou novelu zákona uvítal, u mnohých však vzbudila nelibost. „Tohle je neskutečný, 95 tisíc za roli první dámy. To tu ještě nikdy nebylo,“ komentovala na sociálních sítích Martina. „Co to je za pozici, ‚role první dámy‘? Na to musíte mít zákon? Doteď žádná první dáma nic takového nepotřebovala,“ myslí si Olga.

Po kritice veřejnosti se k tématu vyjádřil na Instagramu také prezident Petr Pavel. „Nikdy jsem nežádal navýšení finančních prostředků, naopak můj návrh zněl, aby část mých náhrad byla snížena a převedena na manželku, tak aby ona mohla plnohodnotně vykonávat svou práci a nebyla závislá na manželovi,“ uvedl prezident.

První dáma podle něj stejně jako prezident při službě pro ČR pracuje na konkrétních tématech, cestuje a reprezentuje. Pavel považuje za správné, aby výdaje s tím spojené byly správným způsobem oceněny, řekl. „Zároveň není správné, aby doba, kterou první dáma stráví službou, nebyla započítána do důchodu, aby jí nebylo hrazeno zdravotní a sociální pojištění. To je nefér a to jsem chtěl napravit,“ dodal.

Prezident bere plat 341 200 korun měsíčně. K tomu mu ještě náleží zvláštní víceúčelová paušální náhrada ve výši 317 500 korun.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy