Trendy
Karel Heřmánek Love Island 2024 Výměna manželek 2024 Clash of the Stars 9

Po neúnosných vedrech přijdou další ničivé bouřky. Měly by padat kroupy o velikosti angreštu

Počasí: ČHMÚ varuje před silnými bouřkami a přívalovými dešti. Měly by padat kroupy o velikosti angreštu
Zdroj: Pixabay
Předchozí Další
počasí

Český hydrometeorologický ústav varuje před silnými bouřkami. Začala platit výstraha, a to hlavně pro Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj. Od soboty by měly Česko sužovat přívalové deště a kroupy, místy dokonce o velikosti angreštu. Ústav dále apeluje, aby lidé dbali na svou bezpečnost. 

V Česku začala platit výstraha před silnými bouřkami, které mají přijít už v sobotu večer. Český hydrometeorologický ústav varuje také před vysokými teplotami.


Výstraha se týká hlavně Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje. Speciálně obyvatelé Tachova či Kadaně by měli být na pozoru. Vyskytnout by se měly také blesky, místy s kroupy o velikosti 2 centimetrů a přívalové deště. Hrozí i povodně.

Doporučení pro Čechy

"Doporučení ke zmírnění následků jevu: Lokálně se může vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků. Možnost izolovaných škod větrem, zejména v důsledku lámání větví stromů. Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," doporučuje ČHMÚ.


Nedělní teploty vystoupají až na 31 °C. Lidé by proto měli dbát na pravidelný pitný režim. V poledne a odpoledne by se lidé měli vyvarovat fyzické zátěže, jak informoval web TN.cz.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy