Trendy
válka na Ukrajině EURO 2024 Clash of the Stars 8 Festival ve Varech 2024

Podivný pokus o puč na Ukrajině byl demonstrací síly Ruska, tvrdí analytik Vojáček. Prozradil, o co se Kreml snaží

Puč na Ukrajině: Jde o vzkaz Ruska směrem k Ukrajině, že je mohou zasáhnout, říká analytik Jiří Vojáček
Zdroj: Služba bezpečnosti Ukrajiny - SBU/Se souhlasem Jiřího Vojáčka/Koláž eXtra.cz
Předchozí Další
+ Další fotografie
ukrajina

Ukrajinská tajná služba SBU podle svého vyjádření zabránila pokusu o puč skupiny spiklenců. Ti měli za cíl vyvolat nepokoje, ovládnout parlament a sesadit vládu, což chtěli učinit přes demonstraci v Kyjevě. Za vším podle všeho stojí Rusko. "Spíš to vnímám jako vzkaz ruských tajných služeb vedení Ukrajiny: Máme u vás své lidi a můžeme vás zasáhnout (politicky), kde a kdy si vzpomeneme," komentuje podivnou událost pro eXtra.cz analytik Jiří Vojáček.

Na Ukrajině došlo k podivnému incidentu. Tamní tajná služba SBU zveřejnila na svých stránkách zprávu o zatčení skupiny lidí, kteří se měli dopustit pokusu o puč.

Jejich cílem mělo být vyvolání nepokojů, následné ovládnutí parlamentu a sesazení vlády. Pomoci jim v tom měla zdánlivě mírumilovná demonstrace v Kyjevě.

Zadržení chtěli destabilizovat situaci na Ukrajině

„Většina účastníků akce si však nebyla vědoma skutečných záměrů shromáždění, tedy provokace. Zločinci plánovali šířit informace o nepokojích v Kyjevě prostřednictvím domácích i zahraničních mediálních zdrojů. Doufali, že tím destabilizují společenskou a politickou situaci v naší zemi ve prospěch Ruské federace,“ uvedla SBU.

Pučisté prý plánovali využít davu demonstrantů a ovládnout tak parlament. Ten je však dobře chráněn a je otázkou, jak toho chtěli docílit v tak malém počtu.

Na fotografiích ze zásahu zadržení pučistů má jeden z nich bílé tričko se znakem Škoda Auto. Na fotkách jsou vidět také zadržené zbraně a střelivo. Čtyři lidé jsou nyní obviněni z vlastizrady.

Jiří Vojáček: Jde o vzkaz Ruska Ukrajině

"Dovolil bych si tvrdit, že to nebylo myšleno jako skutečný pokus o převrat, na to potřebujete mnohem víc lidí a hlavně veřejnou podporu, která vám dá šanci politicky přežít prvních pár hodin. Spíš to vnímám jako vzkaz ruských tajných služeb vedení Ukrajiny: Máme u vás své lidi a můžeme vás zasáhnout (politicky), kde a kdy si vzpomeneme,” komentuje pro eXtra.cz zásah analytik Jiří Vojáček.

"Obecně bych řekl, že současnou ruskou strategií je donutit Ukrajince k jednání za podmínek výhodných pro Rusy," pokračoval s tím, že Rusové se budou snažit podobnými metodami vnést chaos i do dalších zemí. V Česku je to však spíše nepravděpodobné, podle Vojáčka by se měly mít na pozoru země jako Gruzie nebo Kazachstán.

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy