Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Love Island 2024 5 let od smrti Karla Gotta

Přeběhlík Lipavský zůstává ministrem jako nestraník. Čauky mňauky, Honzo, píší končící Piráti

Jan Lipavský pokračuje ve vládě jako nestraník.
Zdroj: Profimedia/ Se souhlasem CNN Prima News
Předchozí Další
+ Dalších 6 fotografií
Změny ve vládě

Poté, co prezident Petr Pavel přijal návrh premiéra Petra Fialy na odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z pozice vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj, se Piráti rozhodli odejít z vládní koalice. Jejich zásadní krok podpořilo přes 79 % hlasujících členů v rámci internetového hlasování. Členem vlády ale i nadále zůstává Jan Lipavský, který bude na postu ministra zahraničí figurovat jako nestraník. Po úterní schůzce s ním to oznámil předseda vlády, jak uvedl portál Novinky. Jaké jsou reakce na tyto třaskavé události mezi členy Pirátů?

Premiér Petr Fiala zdůvodnil odvolání Ivana Bartoše problémy s digitalizací stavebního řízení. Jeho návrh v pondělí přijala hlava státu, prezident Petr Pavel. Nyní se Pirátská strana rozhodla, že odejde z vlády. "Když vyhodíte z vlády předsedu strany po telefonu, tak strana prostě nemůže reagovat jinak,“ přiblížil svůj pohled na současnou situaci odcházející předseda Pirátů Ivan Bartoš v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce.

Lipavský jako nestraník

Bartoš také uvedl, že v úterý podají demisi zbývající pirátští ministři Michal Šalomoun a Jan Lipavský. Ministr zahraničí Lipavský nakonec ukončil členství u Pirátů a skutečně nabídl Fialovi svoji demisi. Tu ale premiér v úterý nepřijal a nabídl mu zůstat šéfem diplomacie jako nestraník. Pro setrvání Lipavského v kabinetu se vyslovili i lídři koaličních stran (KDU-ČSL, STAN a TOP 09).

„Jsem rád, že po našem rozhovoru zůstává pan ministr členem vládního týmu. Pan ministr za mnou přišel na jednání s tím, že mi osobně donesl demisi. Já jsem ho nicméně požádal, aby si tento krok zvážil z mnoha důvodů, které pokládám za důležité,“ oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS), cituje server Novinky.


Naštvanosti i zklamání

Rozhodnutí Jana Lipavského setrvat ve vládě jako nestraník vnímají někteří členové Pirátů jako kudlu do zad. „Tak čauky mňauky, Honzo. Děkuji za tvou práci v mezinárodní politice, byla skvělá. Tvé vnitrostranické působení ale radši komentovat nebudu. Na poslední tiskovku ve Sněmovně mám s tebou totožný názor, pro mě to bylo také naprosto nepřijatelné, ale vzhledem k tomu, že to je jenom prohlášení poslaneckého klubu na konci životnosti, tak se stranou se jen kvůli tomu nerozloučím,“ rýpl si do Lipavského na pirátském fóru pardubický člen Pirátů Andrej Ramašeuski.

"Díky za všechnu tvoji práci na ministerstvu zahraničí a nejen tam. Lidsky mě ale fakt štve, že opouštíš loď právě v této době,“ přidal se zastupitel Prahy 8 Martin Štěrba. Jiní zase dali najevo zklamání.

"Přál jsem si tě vidět jako budoucího předsedu strany. Děkuji ti za veškerou snahu o liberální a centristické ukotvení Pirátů na naší politické scéně. Tvé názory vystihovaly přesně to, jaká má být naše budoucnost. Přeji ti vše dobré a české diplomacii, abys pokračoval ve své práci. Pirátské straně pak přeji více Lipavských a méně ,komoušů," vzkázal Lipavskému místopředseda Pirátů v Královéhradeckém kraji FIlip Jiroušek.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy