Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Oktagon 61 Love Island 2024

Putin si může pískat: Ukrajině stíhačky nepomohou, příliš málo a příliš pozdě, varuje Šándor

Vladimír Putin, Andor Šándor a Volodymyr Zelenskyj
Zdroj: profimedia / koláž eXtra.cz
Předchozí Další
+ Dalších 7 fotografií
NEÚSPĚCH

Zatímco Ukrajinci slaví kvůli tomu, že získali první ze slíbených stíhaček F-16, bezpečnostní poradce generál Andor Šándor pro eXtra.cz varuje: příliš pozdě a příliš málo. Navíc zmínil směšný počet vycvičených pilotů. Podle něj se Rusové vážně nemají čeho bát.

Andor Šándor: F-16 na Ukrajině? Směšně málo pilotů, kritizuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálně potvrdil zvěsti o dodání prvních stíhaček F-16 a poděkoval všem spojencům za pomoc. Informovaly o tom například Seznam Zprávy. Jenže situaci na frontě probíhající války na Ukrajině to prý podle bezpečnostního analytika nemá šanci nyní zvrátit.

„Kolem stíhaček F-16 se toho hodně napovídá, hodně se kolem nich i mlží. Slíbeno jich je asi osmdesát. Otázka je, v jakých variantách jsou ty dodané, zda jsou schopné účinného provozu na Ukrajině. Často se jedná o vyřazované, olétané stroje, o jejichž kvalitě si dovolím pochybovat. Ale určitě budou lepší než MIG-29, které tam mají nyní,“ začal své povídání pro eXtra.cz generál Andor Šándor.


„Zásadní je, kolik Ukrajinci ve skutečnosti byli schopni nechat si vycvičit pilotů. Jestli je pravdivé číslo, o kterém se mluví, tedy šest lidí, tak je to směšné. To jsou počty, kterých se Rusové vážně nemusí obávat. Těžko s nimi budou podnikat hluboké výpady do ruského území,“ kroutí hlavou.

Rusové zaútočí na letiště, varuje expert

Bylo by pak otázkou, co přesně znamenalo, že Ukrajinci ty letouny již získali. Důležité u letectva je, že se na letounu mohou střídat letci jeden za druhým. "První splní bojovou misi, přistane, obsluha dá stroj "do pucu", odstartuje další pilot. I s menším počtem letounů pak můžete udělat víc bojových vzletů, než když jich máte hodně. Ale za předpokladu, že to umíte dobře zorganizovat a máte k tomu vše, co potřebujete,“ vysvětluje dál poradce.

„A dovolím si pochybovat o tom, že Ukrajina k tomu má vše důležité,“ nevěří připravenosti napadeného státu.

„Otázkou je také to, jak jsou připravena letiště, protože na rozdíl od MIGů je tohle fajnovější letadlo, jak budou Ukrajinci schopni to technicky udržovat a podobně,“ vidí samá rizika.

Právě letiště podle něj budou cílem agresora.

„Dlouho jsem říkal, že Rusové budou útočit na letiště, na kterých by tyto letouny měly být provozovány. Nebude takový problém zjistit, o která jde. Pokud by je operovali z území jiných členských států Severoatlantické aliance, byl by to vážný problém. A to přesto, že jak vidíme, červené linie se za dva a půl roku od začátku konfliktu postupně výrazně posunuly. Proto by mě nepřekvapilo, kdyby jim to někdo nabídl a stalo se to,“ dumá dále.

Na frontu se nepodívají?

Podle něj je tu spousta otazníků.

Uvidíme také, zda tyto letouny budou schopné čelit poměrně dobré, léta budované protivzdušné obraně Ruska a do jaké míry Ukrajincům skutečně pomohou. Hodně záleží na tom, jak budou používány. Velitel ukrajinských ozbrojených sil generál Syrskyj již naznačil, že s nimi ani moc nepočítá jako se zásadním řešením pozemní operace na Donbasu. Spíš si myslím, že stíhačky F-16 budou zařazovány do protivzdušné obrany, budou chránit hlavní ukrajinská centra, která ještě nejsou rozbitá nebo která už jsou opravená,“ domnívá se generál.

„Obávám se, že to je přesně v duchu toho, jak je to se západní pomocí celou dobu: příliš málo, příliš pozdě,“ pokračuje dál.

„Podle mě v tuto chvíli je to spíš jakási psychologická podpora. Říká se tím: ,Ukrajinský lide, my jsme na vás nezapomněli, my vám pomáháme.’ Jsem ale tak trochu skeptický ke skutečnému významu především na frontě,“ tvrdí generál.


Vladimír Putin vypíše odměnu

Podle něj ruský prezident už má dávno plán, jak své bojovníky motivovat k útoku na západní stíhačky.

„Myslím, že Rusové jsou na příchod F-16 připraveni a reagují na to. Zaměří se především právě na letiště, odkud budou letouny operovat. Umím si představit, že Vladimir Putin se bude chtít orientovat právě na ně. Z trávy létat nemohou. Plus už dnes ruští vojáci dostávají odměny za zničený tank, raketomet či samohybné dělo, takže za zničení stíhačky západní výroby bude prémie řádově určitě vyšší,“ domnívá se Šándor.

„Propagandisticky to poté bude účinně využito. A všechno to navíc také souvisí i s realitou této války. Rus dříve nebo později přichází vždy na to, jak čelit nejrůznější moderní západní technice. Ze začátku byly všemocné, úžasné turecké drony Bayraktar. Dnes po nich pes neštěkne. To samé HIMARSy. I na ně našel protizbraň. Ani o ATACMSech se už nějak příliš nemluví. To samé se může stát s F-16, že Rusové najdou účinný způsob, jak limitovat jejich použití,“ obává se.

„Otázkou pak je, jestli se Ukrajinci pustí přímo do nějakých soubojů, když dnes mohou být letouny od sebe osmdesát kilometrů a posílat na sebe rakety,“ dodává pro eXtra.cz spíše skeptický generál Andor Šándor.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy