Reportáž z otevření Popeyes v Praze: Kuře vyvolalo šílenství, lidé nocovali na Václaváku
Co byste byli ochotni udělat kvůli ochutnávce nového sendviče? V Praze, kde se na Václavském náměstí otevírala první restaurace amerického řetězce rychlého občerstvení Popeyes, narazila redakce eXtra.cz na lidi, kteří tu čekali i více než čtyřiadvacet hodin. V prvních minutách otevření čekaly na ochutnávku z nové restaurace stovky lidí. Popeyes nabízí kuřecí speciality a pochází z Louisiany.
Fronty na nové produkty nejsou nic neobvyklého. Když se první den prodává nový iPhone nebo když vyjde nová herní konzole Playstation, mnoho lidí je na ni schopno čekat několik dní v dlouhých frontách před obchody. Byli by něco takového schopni udělat i kvůli kuřecímu sendviči? Po dnešní otvíračce první restaurace řetězce Popeyes máme jistotu, že i takoví lidé se najdou.
Když přicházíme na Václavské náměstí - kde se má restaurace otevírat - po šesté hodině ranní ještě za tmy, nejsme tu zdaleka první. Hlouček lidí už čeká před restaurací od včerejší osmé hodiny ranní. První tři totiž dostanou zásobu sendvičů na rok zdarma a na první stovku návštěvníků čeká voucher na Chicken Sandwich, nejznámější položku v menu řetězce. Sendvič stojí samotný 119 korun, v menu s hranolky a nápojem zaplatíte 179 korun.
Čekání na kuře stojí za to
"Dorazili jsme včera chvilku po osmé ráno," říká nám šťastlivec, který se postavil do fronty jako druhý. "Přes noc jsme nespali, to se ani nedalo, hlídali jsme si svoje věci," shrnuje noc na nikdy nespícím Václaváku. Že tu čeká tak dlouho, ale nelituje. Podle jeho slov to za pořádnou porci kuřete stojí.
Jak se blíží otevírací doba, hlouček několika lidí s křesílky a přikrývkami se rapidně rozšiřuje. Přichází i ochranka, dovnitř se stěhuje kapela. Půlhodinu před otevřením pak fronta dosahuje asi dvou set metrů a je v ní několik stovek lidí. Ti se chvilku po desáté hodině hrnou dovnitř a provoz nového řetězce se rozjíždí naplno.
Popeyes založil podnikatel Al Copeland v americké Louisianě v roce 1972. Specializuje se výhradně na kuřecí maso a jejich recepty jsou prý ovlivněny západoafrickou, cajunskou a kreolskou kuchyní. V celém světě má přes 3 700 restaurací a působí ve 30 zemích světa.