Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Oktagon 61 Love Island 2024

Situace je kritická. Povodně vyhnaly z domů tisíce zoufalých lidí, voda zaplavila Český Těšín i Krnov

Hasiči evakuují celou řadu oblastí v Moravskoslezském kraji.
Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje
Předchozí Další
+ Dalších 57 fotografií
Nebezpečí

Kvůli extrémně vysokým tokům řek byla ze soboty na neděli nařízena evakuace části obyvatel v Opavě, Krnově a v Českém Těšíně. „Situace se v průběhu noci změnila a po silných srážkách se na řece Olši blížíme k hranici pěti metrů,“ uvedla radnice Českého Těšína na sociální síti X.

Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Lidé se mají přesunout do Základní školy na ulici Slezská. Zástupci radnice to zveřejnili na sociálních sítích. Evakuace se má podle mluvčí města Nataši Cibulkové týkat několika tisícovek lidí. Řeka Olše se zatím z břehů nevylila. Jde o preventivní opatření.

„Jde o velkou oblast od řeky Olše až po jatka. Týká se několika tisíců lidí. Předpokládáme, že část z nich půjde do bezpečí ke svým příbuzným. Ostatní se mají přesunout do ZŠ Slezská. Další evakuační centra připravujeme,“ doplnila mluvčí podle ČTK.

Hladina stoupla o 3 metry

Hladina řeky Olše v Českém Těšíně za posledních 24 hodin stoupla o bezmála tři metry. Průtok se nejvíce zvýšil v době od půlnoci. První stupeň tam platil v 01:00. Třetí byl vyhlášen o hodinu později.

Evakuace probíhají také kolem Opavice ve Městě Albrechticích, podél řeky Opavy v Krnově a v Opavě a v Kravařích a v desítkách dalších obcích. Právě Opava už překonala stoletou vodu.

Situace je dramatická také v Jeseníku a v dalších obcích na toku Bělé. Město Jeseník je zcela odříznuto od okolního světa. „Momentálně řešíme pomoc od Armády ČR. Všechno je pod vodou. Nikam se nedostaneme. Voda bere i auta, problémy má těžká technika, hasiči už nemají šanci lidem, co teď žádají o evakuaci, pomoci. Kvůli počasí nemůže létat ani vrtulník. Obyvatelé, co tu možnost mají, se museli uchýlit do vyšších pater,“ prozradila pro Novinky starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy